Tereyağı meyvesi olarak da bilinen avokado, sağlık konusunda yeni bir dönemi başlatıyor. Beslenme uzmanı Dagmar von Cramm, avokadonun gerçek sağlık deposu olduğunu vurgulayarak, onun dengeli beslenme için önemini ortaya koyuyor. Peki, avokado gerçekten ne kadar sağlıklı ve nasıl tüketilmeli? İşte uzman görüşleri ve beslenme ipuçlarıyla avokadonun sırları...

Beslenme uzmanları avokadonun düzenli bir diyetin önemli bir parçası olması gerektiğini vurguluyor. Avokado, çeşitli yemeklerde ve atıştırmalıklarda kullanılabilir. Özellikle veganlar için ideal bir besindir. Avokado, öğünlerde, salatalarda veya atıştırmalıklarda tüketilebilir. Beslenme uzmanları, avokadonun özellikle domatesle birlikte tüketilmesini öneriyorlar.

AVOKADO NE KADAR SAĞLIKLI?

"Avokadolar diğer sebzeler kadar sağlıklıdır ancak örneğin lahanayla rekabet edemezler. Yüksek yağ içerikleri onlara özel bir rol veriyor çünkü sosis veya peynir gibi geleneksel ekmek üstlerini avokado kremasıyla değiştirebiliriz. Bu Vücudumuzu sadece doymuş yağlardan değil, aynı zamanda aşırı tuzdan da kurtarır avokadolar da çiğ olarak tüketilir, bu da folik asit gibi hassas vitaminleri korur" diye açıklıyor Dagmar von Cramm.

Avokadonun sağlığı geliştiren birçok özelliğe sahip olduğu söyleniyor; sizi uzun süre tok tutar, kan şekeri seviyesini sabit tutar, kolesterol ve trigliserit seviyesinin düşük kalmasını sağlar, böylece felç veya kalp krizi riskini azaltır . Aşağıda tereyağlı meyve hakkında bilmeniz gereken bazı önemli beslenme ipuçları bulunmaktadır.

  • Avokadoda bulunan doymamış yağ asitleri (örneğin lipaz enzimi) vücudun yağları parçalamasına yardımcı olabilir.
  • Avokadoda bulunan B vitaminleri, K vitamini, E vitamini ve C vitamini vücuttaki besinlerin emilimini artırabilir.
  • Avokadodaki potasyum sağlıklı sinir ve kas hücrelerini desteklemeye yardımcı olur, kan basıncını düşürür ve böylece pozitif kalp sağlığını destekler.
  • Avokado, hamilelik sırasında anne ve çocuk üzerinde olumlu etki yaratabilecek folik asit açısından zengindir.
  • Avokadonun içerdiği lif sindirimi ve olumlu bağırsak sağlığını destekler.
  • Avokadoda bulunan antioksidanlar hücre koruyucu etkiye sahiptir.
  • Avokadodaki lutein özellikle gözler için faydalıdır ve katarakt gibi hastalıkları önleyebilir.

Healthy Food Items 4

AVOKADO ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Avokado üretimi sadece çok fazla su gerektirmez, aynı zamanda ekimi de son derece politik bir konudur ('avokado savaşını' Google'da aramanız yeterli). Bu nedenle yerel bir bölgede yetişen avokadoları mutlaka satın almalısınız. Pestisitlerden kaçınmak ve avokadoların mümkün olan en "çevre dostu" şekilde yetiştirilmesini sağlamak söz konusu olduğunda organik kalite de önemlidir. Avokadolar genellikle süpermarketlerde olgunlaşmadan önce satılır ve meyveyi bu şekilde depolamak (ve olgunlaştırmak) için çok fazla enerji gerekir. Bu nedenle avokadoları mümkün olduğunca olgunlaşmamış olarak satın almak ve birkaç gün evde bırakmak daha iyidir. Avokadoların büyümesi için sadece çok fazla suya değil, aynı zamanda çok fazla enerjiye de ihtiyaç duyduğunu belirtmek önemlidir. Bu nedenle "sürdürülebilir" değiller. Bu yüzden satın aldığınızda israf etmeden kullanmaya çalışın.

BUNLARI NE SIKLIKLA YİYEBİLİRİM?

Dagmar von Cramm'a göre bunlar diyetinizin düzenli bir parçası olmalı. "Bu özellikle veganlar için faydalı. Avokado ve domatesin kombinasyonu özellikle iyi. Ayrıca avokadonun sürüldüğü ekmeğin ekstra tereyağına ihtiyacı yok" diye ekliyor. "Avokadolar çok iyi tolere edilir ve günün her saatinde kullanıma uygundur." Tereyağlı meyveler kahvaltıda avokado sandviçi olarak, öğle yemeğinde salatada veya akşamları atıştırmalık olarak tortilla cipsi eşliğinde yenebilir .

AVOKADO ÇEKİRDEKLERİNİ YİYEBİLİR MİSİN?

Avokadonun çekirdeği yenemez. Ancak kendi bitkinizi yetiştirmek için kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için çukurun kenarına iki veya üç şiş batırın ve altına bir kase su koyun. Destekler sayesinde çekirdek suyun içinde yatıp çimlenebilmektedir. Önemli: Kase her zaman sıcak bir yerde, örneğin radyatörün üzerindeki pencere kenarında saklanmalıdır.

Sigara içenler dikkat! Bu meyveyi her gün yiyin, ciğerleriniz tertemiz olsun! Sigara içenler dikkat! Bu meyveyi her gün yiyin, ciğerleriniz tertemiz olsun!

AVOKADO NASIL DOĞRU ŞEKİLDE SAKLANIR?

Muhtemelen bu soruna aşinasınızdır: Avokado ya çok serttir ya da çok yumuşaktır ve çabuk olgunlaşır. Mükemmel tutarlılığa ulaşmak için doğru şekilde saklamanız önemlidir. Muz veya elma gibi meyveler , diğer yiyecekleri daha çabuk olgunlaştırdıkları için daima ayrı olarak saklanmalıdır. Ayrıca avokadoyu serin ve karanlık bir yerde saklayın. Dışı yumuşak olduğu anda yenilmelidir.

AVOKADO İLE 3 HIZLI VE LEZZETLİ TARİF

Başka hiçbir yiyecek avokado kadar çok yönlü değildir. İster sürme, ister sos olarak, pizza hamurunda, salatada veya fırında olsun: Meyve son derece çok yönlüdür ve vejetaryan ve vegan mutfağı için mükemmeldir. İşte deneyebileceğiniz üç basit tarif.

1.    Guacamole

Avokado hazırlamanın en popüler yolu lezzetli bir guacamoledir. Bunun için sarımsak, zeytinyağı, tuz, karabiber ve biraz limon suyuna ihtiyacınız var . Avokadoyu uzunlamasına kesin, çevirin ve yarımlarını ayırın. Çekirdeği çıkarıldıktan sonra meyveyi bir kaşıkla alıp diğer malzemelerle karıştırabilirsiniz. İsterseniz sonuna doğranmış domates ekleyebilirsiniz. Mısır waffle'ları veya tortilla cipsleri ile servis yapın.

2. Fırında avokado

Yumurtalı avokado, tropik meyveleri servis etmenin popüler ve dengeli bir yoludur. Bunu yapmak için yanlardan kesin ve çukuru çıkarmak için ikiye bölün. Şimdi taşın daha önce yerleştirildiği boşluğa çırpılmış bir yumurta yerleştirin. Biraz tuz , karabiber ve belki biraz susam ekleyin ve yumurta tamamen pişene kadar fırında pişirin.

3. Avokadolu sandviç

Avokado doğal olarak diğer sebzelere göre daha yüksek (sağlıklı) yağ içeriğine sahiptir. Bu nedenle dengeli beslenmeye uygundurlar . Ekmeğin üzerindeki tereyağının yerini alırlar ve ayrıca vitaminler, besinler ve lezzetli bir tat sağlarlar. Soyulmuş bir avokado dilimleyin ve seçtiğiniz ekmeğin üzerine sürün. Artık biraz limon suyu, tuz ve karabiber ekleyip taze fasulye filizi veya domatesle tamamlayabilirsiniz.

Kaynak: Vogue India

Editör: Ayşegül Yaşar