İran Mısır aracılığıyla mesaj gönderdi İran Mısır aracılığıyla mesaj gönderdi

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sanal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Hamas'a saldırı başlatacağını, bu nedenle söz konusu bölgelerde yaşayanların “güvenli bölgelere” yönelmeleri yönünde çağrı yaptı

 Adraee, Refah'ın doğusundaki Şabbura ve Refah kampları, İdari, El Cenine ve Hırbet Ads gibi mahallelerdeki yerinden edilmiş Filistinlilerin derhal El Mevasi bölgesine gitmelerini istedi.

Adraee, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesi, Selam, Nur, Tel Zater, Beyt Lahiya, Cibaliya Kampı, İzbet Mellin, Ravda, Nuzhe, El-Cerin, Nahda ve Zuhur mahallelerindeki Filistinlilerin bulundukları yerlerden çıkmalarını ve kentin batısına geçmeleri gerektiğini söyledi. Kuzeydeki Filistinlilerin, tel örgülere yaklaşmalarının yasak olduğunu aktararak boşaltılması istenen bölgelerin haritalarını da paylaştı.

Saldırılarda en az 24 Filistinli katledildi

Filistin'in resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin orta bölümündeki noktalara düzenlediği hava saldırılarında en az 24 kişi katledildi.

10 Mayıs Cuma günü İsrail'in tanklarının saldırısı ile 1 milyonu aşkın Filistinlinin sığındığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin doğusu ile batısını birbirinden ayıran ana yolu kontrol altına alınarak Refah'ın doğusu tamamen kuşatılmıştı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de İsrail, Hamas, ABD, Mısır ve Katarlı yetkililerle yapılan ateşkes ve rehine takası görüşmelerinden sonuç çıkmazken, Beyaz Saray, İsrail’in operasyonlarını ‘endişe ile izlediklerini’ ama söz konusu saldırıların ‘şehrin büyük çaplı işgali’ anlamına gelmediğini savunmuştu. Beyaz Saray, "İsrail, Refah'a geniş çaplı saldırı başlatırsa silah göndermeyi durduracağız" uyarısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Biden’ın talebiyle hazırladığı raporu cuma günü gecikmeli olarak ABD Kongresi’ne sundu. Raporda, ABD'nin sağladığı silahların, İsrail'in yükümlülükleriyle "çelişen şekilde" kullanılmış olabileceğini değerlendirmenin "makul olduğu" dile getirilirken henüz incelemelerini tamamlamadığı ve silah sevkiyatının devam edebileceği rapora eklendi.

Joeise Kongre'ye sunulmak üzere Başkan Joe Biden'ın talebiyle İsrail'e ilişkin hazırladığı raporunda, İsrail'in Gazze'deki sivilleri koruma konusunda uluslararası standartları ve insancıl hukuku ihlal etmiş olabileceğine inanıldığına, fakat askeri yardımların durdurulmasını haklı çıkaracak belirli örnekler bulunamadığına işaret etti.

Editör: Nazmi Kahraman