Genel

Sümelada ayin tartışması: “15 Ağustos Hristiyanların binlerce yıldır kutladığı bir tarih”

Abone Ol

Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan tarihi Sümela Manastırı bu sene de Hristiyanların "Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak kutladığı 15 Ağustostaki ayine ev sahipliği yapacak.

Ayin öncesi tartışmalar da başladı. Bazı kesimler, Ayin'in Trabzon'un fetih gününe denk geldiğini belirterek, bunun tesadüf olmadığını iddia etti. Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, tüm siyasi partilere mektup göndererek ayinin Lozan’a aykırı olduğu için iptal edilmesini istedi, bazı partiler bu talebe destek verdi. 

Tartışmalara Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Vakıflar Meclisi’nde azınlık vakıfları temsilcisi olan iş insanı Laki Vingas yanıt verdi.

Serbestiye'ye konuşan Vingas, “15 Ağustos sanki yeni keşfedilmiş bir tarih gibi gösteriliyor. Fakat öyle değil, biz Hristiyanlar tarafından asırlardır kutlanan kutsal bir gün. 1 Ağustos’tan 15’ine kadar 15 gün oruç tutulur, Meryem Ana için dualar edilir. Türkiye’de Edirne’den Şırnak’a neredeyse tüm faal kiliselerde kutlanır 15 Ağustos. Katolikler tarafından da kutlanır hem Türkiye’de hem dünyada”, “2010’da ilk gittiğimizde Maçka’da gençlerle sohbet ederken herkeste bir sorgulama vardı. 2022’de çok daha farklı bir Trabzon vardı. Özgüvenli, rahatlamış, turizmden dolayı kozmopolit bir Trabzon vardı. Bu açıdan, şu anda yaratılan ortamı anlamakta güçlük çekiyorum.” dedi.

Şu anda yaratılan ortamı anlamakta güçlük çektiğini anlatan Vingas, şöyle devam etti:

“Sümela Manastırı’nda ilk kez 15 Ağustos’ta Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü için ayin yapıldı. Ben o sene de Trabzon’daydım, geçen sene yapılan ayinde de oradaydım. Trabzon’da 12 yılda gelişen anlayışa bizzat şahit oldum. Ben her gittiğim yerde insanlarla birlikte olmaya, sohbet etmeye gayret ediyorum. 2010’da gittiğimizde Maçka’da gençlerle sohbet ederken herkeste bir sorgulama vardı; ne yapıldığını, neden yapıldığını insanlar bilmediği için. Geçen sene geldiğimizde, 2022’de çok daha farklı bir Trabzon vardı.  Özgüvenli, rahatlamış, turizmden dolayı kozmopolit, yurtdışından gelen turistlerle dolmuş taşmış, insanların işleri güçlerinde, ekonomik açıdan mutlu oldukları bir Trabzon vardı. Bu açıdan, şu anda yaratılan ortamı anlamakta güçlük çekiyorum. Umarım bu hava değişir ve bu tartışmalar sona erer. Muhtemelen yanlış bir algı var. Ama eğer kasıtlıysa üzüntü verici ve düşündürücü.”