Diyarbakır’ın Kulp İlçesinde 6 çocuğun öldüğü, 6 çocuğun yaralandığı Kuran kursundaki elektrik kontağından çıkan yangın ile ilgili ilçe müftüsüne verilen cezanın gerekçeli kararı açıklandı.
İlçeyi bağlı Karaağaç Köyünde 1 Aralık 2015 günü Kuran kursunda yatılı kalan çocukların uyuduğu sırada elektrik kontağından çıkan yangın sonucu Nur Muhammed Bayka, Mehmet Bingöl, Suat Çankaya, Serhat Sancar, Şahin Kahraman ve Sabahattin Altun isimli çocuklar feci şekilde can vermiş, 6 çocuk ta yaralanmıştı.
Olayda kusuru ve ihmali olduğu iddiasıyla İlçe Müftüsü Ağır Ceza Mahkemesi’nde önce 14 yıl, ardından iyi hal indirimiyle 11 yıl 8 ay hapisle cezalandırılmıştı.
Mahkeme gerekçeli kararında, Kuran kursunda kaçak elektrik kullanımına bağlı çocukların hayatını kaybettiği ve müftünün gerekli özen yükümlülüğünü yerine getirmediğinin altını çizdi.
Kuran kursunda kaçak elektrik kullanılmış
Bilirkişi raporuna göre, binanın ilçe müftülüğüne ait olduğu, ancak elektrik panosunda binaya ait sayaç bulunmadığı, olması zorunlu kılınan kaçak akım rölesi ile yangın koruma rölesi olmadığı ve kaçak elektrik kullanıldığı belirtildi.
Müftülükçe abonelik başvurusu yapılması halinde bina tesisatının yönetmeliğe uygun hale getirilmeden binaya elektrik verilemeyeceği vurgulanan raporda, bu nedenle tüm sorumluluğun müftülükte olduğu kaydedildi.
3 yıldan beri Kuran kursu hizmeti verilen binada yangından korunmaya yönelik hiçbir önlemin alınmadığı, buna dair tesisatların kurulmadığı, bina sorumlusu olarak müftü Selahattin Özçelik'in doğrudan sorumlu olduğuna işaret edildi. Birinci derecede sorumlu olan müftünün binayı gerekli araç-gereçle donatmadığı gibi binada risk değerlendirmesi de yaptırmadığı ifade edildi.
Kuran kursu öğreticisi olarak atadığı Faruk Işık'ı iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda eğitimini sağlamadığı, çalışanlarını ve binayı denetlemediği somut olayda asli derecede kusurlu olduğu belirtildi.
Diyanet İşleri Başkanlığının, “Olur”u ile açılmış
Müftülüğe bağlı resmi bir kurs olan binanın açılmasının uygun olduğuna dair Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim İşleri Genel Müdürlüğü’nce verilen “Olur” belgesiyle 2012 yılında hizmete açıldığı belirtilen kararda, kursun yatılı olmamasına rağmen öğrencilerin yatılı olarak kaldıkları ve eğitimlerine devam ettirilerek yasal mevzuatlara tamamen aykırı hareket ettikleri kaydedildi.
Sanık müftünün gerekli dikkat ve özen yükümlülüğünü yerine getirmediği için taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olduğu için 14 yıl hapisle cezalandırıldığı, sanığın duruşmada gözlemlenen olumlu hal ve davranışları lehine takdiri indirim sebebi kabul edilerek cezasının 11 yıl 8 aya indirildiği bildirildi.
Müftü Özçelik gerekçeli kararın kendisine tebliğ edilmesinden sonra hakkındaki mahkumiyet kararına karşı olayda hiçbir sorumluluğu bulunmadığı gerekçesiyle Bölge İstinaf Mahkemesi’ne itirazda bulunarak beraat talebinde bulundu. (Sözcü)