Meral Özdemir
Avrupa Birliği (AB) en kırılgan durumdaki mültecilere desteğin sürdürülmesi için Türkiye ile 781 milyon Avroluk anlaşma imzaladı.
AB Türkiye Delegasyonu'nun yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu ve Türkiye Hükümeti arasında en kırılgan durumdaki mültecilere sosyal uyum yardımı için AB fonları sağlayan 781 milyon avro tutarında sözleşme imzaladı. Söz konusu sözleşme, bugüne kadar Ankara ile imzalanan, tek başına en büyük AB sözleşmesi olma özelliği taşıyor.
Ankara'da düzenlenen imza törenine Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu Üyesi Olivér Várhelyi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz katıldı.
Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu Üyesi Olivér Várhelyi, imza töreninde yaptığı konuşmada, "Bugün Türkiye ile en kırılgan durumdaki mültecilere desteğin sürdürülmesi amacıyla bugüne kadar tek seferde imzalanan en büyük AB sözleşmesi olan 781 milyon Avro tutarındaki sözleşmeyi imzalamaktan memnuniyet duyuyorum. Dünyanın en büyük mülteci topluluğuna ev sahipliği yapan Türkiye'ye yönelik AB dayanışmasının ve kararlı desteğinin devam ettiğini gösteren bu sözleşmeyle, yardımlarımız 10 milyar Avro'ya yaklaşmıştır. Türk makamlarıyla yakın işbirliği içerisinde, desteğimizi 2023 sonrasında da sürdürme kararlılığımız devam etmektedir" dedi.
2 MİLYON MÜLTECİNİN TEMEL İHTİYAÇLARINA DESTEK
Destekle ilgili yapılan açıklamada, yabancılara yönelik Sosyal Uyum Yardımları (Y-SUY) sözleşmesinin, 2016 yılında başlatılan ve AB tarihindeki en büyük insani yardım programı olan Sosyal Uyum Yardımı (SUY) programının devamı niteliğinde olduğu ifade edilerek, "Önümüzdeki üç yıl boyunca, yeni AB fonları Türkiye'nin yaklaşık iki milyon mültecinin temel ihtiyaçlarını desteklemeye devam etmesini sağlarken yerel ekonomiye de fayda sağlayacaktır. Bugün atılan imzalarla, AB'nin 2011 yılından bu yana Türkiye'deki mültecilere ve ev sahibi toplumlara sağladığı toplam destek 10 milyar avroya yaklaştı." bilgisi paylaşıldı.
Ayrıca yeni sözleşme, daha önceki iki AB yardım programı olan Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı ve Sosyal Uyum Yardımının devam sürecinde daha fazla verimlilik ve sinerji sağlayacak.
TÜRKİYE, SURİYELİ MÜLTECİLERE KUCAK AÇTI
Türkiye, diğer tüm ülkelerden daha fazla Suriyeli mülteciye kucak açmış ve onlara sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim sağlamıştır. Bununla birlikte AB, temel ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilmeleri için uygun addedilen mültecilere aylık para transferinde bulunmaktadır. Uygun addedilen mülteciler kendilerine tahsis edilen aylık miktarları özel bir kart kullanarak bankamatiklerden çekebilmektedir. Bu uygulama, Türk Hükümeti'nin insani yardım kurumu olan Kızılay ile yakın işbirliği içerisinde oluşturulmuştur.
AB insani yardım, eğitim, sağlık, belediye altyapısı, sosyo-ekonomik destek ve göç yönetimi için bugüne kadar 10 milyar Avro'ya yakın fon sağlamıştır. Fonların bir kısmı Şubat 2023 depremlerinin yarattığı sonuçların ele alınmasına da yardımcı olmaktadır.