Politika

Abdullah Zeydan kimdir? Abdullah Zeydan olayı nedir?

Abone Ol

Van İl Seçim Kurulu, DEM Parti Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına karar vermesinin ardından gündem oldu. Peki Abdullah Zeydan kimdir?  Abdullah Zeydan olayı nedir? İşte detaylar...

ABDULLAH ZEYDAN KİMDİR?

13 Mart 1972'de Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Yüksekova’da tamamladı.

Uluslararası Amerikan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu. Farklı şirketlerde mimarlık yaptı. 

7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Hakkâri milletvekili seçildi.

4 Kasım 2016’da HDP eş genel başkanları ve milletvekillerine yönelik operasyonla tutuklandı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, katıldığı bir eylemden ötürü “örgüte yardım”dan beş yıl, “örgüt propagandası yapmak”tan ise 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Toplamda 8 yıl 1 ay ceza alan Zeydan, 6 Ocak 2022’ye dek Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuldu.

ABDULLAH ZEYDAN OLAYI NEDİR?

Van Büyükşehir Belediyesi için Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) aday olan ve yüzde 55 oyla seçilen Abdullah Zeydan'ın "memnu (yasaklı) haklarının geri alınması" üzerine, mazbata yüzde 27 oy alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı Abdulahat Arvas'a verildi.

Zeydan, memnu hakların iadesinin iptal edilmesiyle siyasi yasaklı konumuna düşüyor. Van İl Seçim Kurulu, Ak Parti Van Belediye Başkan Adayı Abdullah Arvas'ın talebi üzerine yaptığı inceleme sonunda mazbatayı en çok oy alan ikinci sıradaki AK Parti'nin adayı Abdullah Arvas'a verilmesine karar verdi.

Van İl Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Gerekçesi açıklandığı üzere;

  • 1-) Süresi içinde yapılan itirazın kabulüne,
  • 2-)Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah ZEYDAN'ın seçilme yeterliliği olmadığından seçilmemiş sayılmasına.
  • 3-) Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak seçime katılan Abdullah ZEYDAN'ın seçilme yeterliliğini taşımadığı 298 sayılı Kanunun 130. Maddesinde öngörülen süreler içerisinde tespit edildiğinden sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın verilmesine,
  • 4-)Kararın ilgili taraflara tebliğine,
  • Dair kararın öğrenildiği tarihten itibaren 3 gün içinde ve en geç İl Birleştirme Tutanağının düzenlenmesini takip eden üçüncü gün saat 17:00'ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna itiraz yolu açık olmak üzere oy çokluğu ile karar verildi."