CEGA ÖZEL

Amedspor'un doğuş süreci

Abone Ol

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİSPOR’da 18 Haziran 2014'te İhsan Avcı başkanlığında seçilen yönetim, kulübün Şilbe'de Tesislerindeki sahasında oynadığı maçları çok az sayıda futbolseverin izlediğini görmesi üzerine ''spordaki önyargıları yıkmış bir kent ve halk takımı olma misyonunu'' üstlenmeye karar verdi.

''Şehirle bütünleşmeyen futbol takımının spora hizmet edemeyeceği'' şiarıyla hareket eden yönetim, bu kapsamda kulübü kurum kimliğinden kurtarıp, kentin takımı oluşturulması için çalışma başlattı.

- İspanyol kulüplerini incelediler

Bunun için işe ilk olarak arasında Barcelona, Real Madrid ve Atletico Bilbao'nun yer aldığı köklü kulüpleri incelemeye alınırken, çalışma sonucunda isim değişikliğinin zorunlu olduğu tespit edildi.

Başkan İhsan Avcı ve yönetim kurulu üyesi Kerim Ünver kendi aralarında yaptıkları isim arayışı sohbeti sırasında kulübün adının ‘’Amedspor'' olabileğini düşünerek, bunu yönetim kuruluyla paylaştılar.

Yönetimdeki arkadaşlarının da desteklemesi sonucunda öneriyi spor camiası, sivil toplum kuruluşları ve sendikalara sundular. Tüm kesimlerinin isim değişikliğinin kabul görmesinin ardından o dönem 1. Amatör Kümede mücadele eden ve yönetimde İhsan Avcı'nın da yer aldığı Amedspor’un fesh edilmesi sağlandı.

- TFF Amedspor'u kabul etmedi

Yapılan olağanüstü genel kurulda, Amedspor ismi alınırken, renklerinin sarı, kırmızı ve yeşil, logosunun ise Diyarbakır surları amblemi içerisinde çift başlı kartal oldu.  Ancak Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) yapılan başvuru, 'Amedspor' ismini taşıyan kulüp isminin fesh edilmesine rağmen kabul edilmedi.

Bunun üzerine genel kurulda isim değişikliği  Amed Sportif Faaliyetler Kulübü, renkleri ise yeşil, kırmızı ve beyaz olarak revize edildi.. Bu isim değişikliği kararı, TFF tarafından onaylandı.

Ancak, aradan geçen 10 yıla rağmen her ne kadar resmiyette ismi Amed Sportif Faaliyetler Kulübü olarak geçse de sporsever konuşmalarında Amedspor ismini kullanmayı tercih ediyor.

- ''Siyaset ve kurumlar üstü bir isim oldu''

İhsan Avcı o dönem yaşananlarla ilgili olarak, DİSKİSPOR yönetimine göreve geldiklerinde maçlara ilginin çok az olduğunun bunun da kurum kimliğinden kaynaklandığını söyledi. 
''Farklı düşünen herkesin kendini yakın hissedebileceği bir isim olsun istedik. İsim değişikliğiyle kulübü  kurum kimliğinden kurtarıp, halkla ve kentle buluşturduk.’’ diyen Avcı,  o dönem yaşanan çözüm sürecinin de etkisiyle Amedspor’un Türkiye’nin her yerinden  büyük destek gördüğünü vurguladı.
Galatasaray ve Fenerbahçe ile oynadıkları kupa karşılaşmaları başta olmak üzere her yerde sempati gördüklerini aktaran Avcı, ‘’Kent kimliğini de aşıp bölgeyi, hatta kendini farklı gören, ezilenlerin temsil eden takımına dönüştük. Evimizdeki maçlarda bir avuç seyirciden stada sığmayan seyirciye ulaştık.’’ dedi.

Şiddet ve küfür yanlısı taraftar grupları maçlara alınmadı

Taraftarın skora dönük, şiddet ve küfür yanlısı olmasına müsade etmeyeceklerine yönelik açıklama yaptıklarını vurgulayan Avcı, o günlerde Diyarbakır’da oynadıkları maçın ardından bazı taraftarları taş atarak Galatasaray kafilesini taşıyan otobüsün camını kırdığını anımsattı.

Futbol felsefeleriyle uyuşmayan bu davranış karşısında Şehri Ahmed Taraftar Grubunun kulüple ilişkisini kestiklerini dile getiren Avcı, şunları söyledi:

‘’Taraftar liderlerini çağırıp skor ne olursa oldun şiddet ve küfür reddetiğimizi belirtip, bu davranışta olanları maçlara gelmemelerini istedik. Bunun ardından Barikat  ve Mor Barikat isimli üniversite öğrencilerinden oluşan taraftar grubu kurup, yöneticilerine eğitim verdik. Spor aynı zamanda  halkların bir arada yaşamının zemini olan bir araçtır. Bunun için şiddet ve küfüre müsade etmedik. Rakiplerimizin büyük sempatisini kazandık.''

- Seyirci 33 bin kişilik stada sığmadı

Yaklaşık 10 yılda taraftar kitlesini artıran Amedspor geçen sezon sahasında  play off maçında 24 Erzincanspor'a karşı stadı tamamen dolduran 33 bin taraftarının desteğiyle oynadı.