Meral Özdemir

Anadolu Müzik Kültürleri Derneği,  "Anadolu Müzik Hafızaları Buluşmaları" kapsamında Diyarbakır'da söyleşiler, dinleti ve atölye gerçekleştirecek.

Merkezi Ankara'da bulunan Anadolu Müzik Kültürleri Derneği'nden CEGA Medya'ya  yapılan açıklamada, Anadolu coğrafyasının çok kültürlülüğe binlerce yıl ev sahipliği yaptığı, kültürlerarası iletişimin de en yoğun olduğu yerleşim alanlarının başında geldiği belirtildi.
 Son yüzyılda artan milliyetçilik akımları ve kutuplaşmanın bu zenginliğe zarar verdiği ve tek tip kültür algısının yaygınlaşmasına neden olduğu belirtilen açıklamada, kültürlerarası diyaloğun canlandırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının  gerek Türkiye gerekse dünya açısından önemli olduğu kaydedildi.

 Bu amaç doğrultusunda derneğin  çok kültürlülük çalışmaları kapsamında faaliyet yürüten “Ortak Bellek” çalışma grubunun sorumluluğunda Adana, Kayseri, Mersin ve Diyarbakır’da hedef grup olarak belirlenen; farklı dillerde faaliyet yürüten müzik kültürleri temsilcileri, yerel müzik icracıları, konservatuar akademisyenleri/öğrencileri ve alan araştırmacıları ile buluşmalar gerçekleştirildiği ifade edildi.

ORTAK BELLEĞİN AKTARIMI VE PAYLAŞILMASI

Binlerce yıl içinde oluşmuş ortak belleğin aktarım ve devamlılığın sürdürülebilmesi için ortak bellek ürünlerinin yaygın olarak paylaşılmaya devam edilmesinin önemli olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
''Bu çalışma ile Anadolu’nun çok kültürlü yapısı ve kültürel çeşitliliği göz önüne alındığında binlerce yıldır aynı coğrafyada yaşayan halkların müzik birikimlerini ortak bir zeminde buluşturmak amaçlanmaktadır. Anadolu’nun ortak belleğinin devamlılığı için, müziği aktarmak ve çoğaltmak için kaydetmek, seslendirmek ve yaygınlaştırmak elzemdir. Belirlenen illerde yaşayan kültür taşıyıcıları ile bu amaçlar doğrultusunda bir araya gelinecektir.  Çalışma kapsamında farklı dillerde ve farklı türlerde müzik yapan müzisyen ve müzik toplulukları, geçmişle bugün arasında kuracakları köprü vasıtasıyla Anadolu’da ortak kültürel birlikteliğin hatırlanmasına vesile olacaktır."

DİYARBAKIR PROGRAMI

Derneğin yürütücülüğünde Avrupa Birliği CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı desteğiyle gerçekleşen Anadolu Müzik Hafızaları Buluşmaları, 23-24 Eylül 2023 tarihlerinde zengin içerikli bir dizi programla Diyarbakır’da meraklısıyla biraraya gelecek.

"Antik Çağlardan Günümüze Kardeş Çalgılar ve Kültürel Çeşitlilik", "Yüzyıl Anadolu Kentli Müzik Geleneklerine Bir Bakış (Diyarbekir-Harput-Urfa)", "Geleneksel Kürt Müziğinde Arşivcilik", "Yakın Geçmişte Diyarbakır Ermenilerinde Dini Yaşam ve Müzik","Anadolu’nun Müzik Hafızalarına Bakmak: “Ermeni Müzisyenler”, "Rahip Gomidas “Babil Irmakları Kıyısında” Koro ve Piyano Eşlikli Sololar için 137. Mezmur Kompozisyonu"  konulu söyleşiler ile "AKİS Müzik Topluluğu'nun "Göçün Sesten Şahitleri: Gomidas Türküleri" dinletileri yer alacak. Etkinlikler 2 gün süreyle Surp Giragos Ermeni Kilisesi ile bir cafede gerçekleştirilecek. 
 

Editör: MERAL ÖZDEMİR