DÜNYA

Antik ''Stonehenge''in sırrı çözülüyor mu ?

Yıllardır bilim insanlarının kafasını karıştıran Golan Tepeleri'ndeki gizemli yapının bir gözlemevi olmayabileceği açıklandı.

Abone Ol


Orta Doğu'nun gizemli taş çemberi Rujm el-Hiri, yıllardır bilim insanlarının kafasını karıştırıyor. 6 bin yıldan daha eski olan bu yapı, ''Devlerin Tekerleği'' olarak da biliniyor ve İsrail ile Suriye arasında tartışmalı bir bölge olan Golan Tepeleri'nde bulunuyor.

''Rujm el-Hiri'nin İngiltere'deki Stonehenge gibi bir astronomik gözlemevi olduğu düşünülüyordu'' diyen araştırmacılar, ancak yapılan yeni bir araştırmanın  bu teoriyi yerle bir ettiğini söyledi.

Uydu görüntüleri ve jeomanyetik analizlerin,  taş çemberin ve çevresindeki alanın zaman içinde hareket ettiğini ortaya koyduğunu kaydeden araştırmacılar, ''Yani, yapının  gündönümleri gibi astronomik olaylarla örtüşen hizalanmaları, aslında tesadüf olabilir'' dedi.

ASTRONOMİK HİZALANMA

Araştırmacılar, Rujm el-Hiri'nin bulunduğu bölgenin binlerce yıl içinde ''onlarca metre kaydığını'' belirterek, bunun da yapının inşa edildiği dönemdeki olası astronomik hizalanmaların artık geçerli olmadığı anlamına geldiğini söyledi.

Rujm el-Hiri'nin gizeminin hala tam olarak çözülemediğini açıklayan araştırmacılar, ''Bu antik yapının gerçek amacı neydi? Acaba gözlemevi teorisi tamamen yanlış mı? Araştırmalar devam ederken, Rujm el-Hiri tarihin derinliklerinden gelen sırlarını  korumaya devam ediyor'' dedi.