Tacikistan'da Zeravshan Nehri kıyısında bulunan 150.000 yıllık bir kaya sığınağı, insanlık tarihine ışık tutuyor. Arkeologlar, Neandertaller, Denisovalılar ve modern insanların bu sığınağı 130.000 yıllık bir süre boyunca kullandığını keşfetti.
''Orta Asya'daki İç Asya Dağ Koridoru'nun (IAMC) Taş Devri'nde önemli bir göç yolu olduğu biliniyordu'' diyen arkeologlar, bu yeni keşfin, bölgenin farklı insan türleri için bir buluşma noktası olduğunu doğruladığını söyledi.
Arkeologlar, kaya sığınağında bulunan işlenmiş çakmak taşları, bıçaklar, hayvan kemikleri ve kömür kalıntılarının, farklı grupların yaşamlarına dair ipuçları sunduğunu belirtti.
udüs İbrani Üniversitesi'nden arkeolog Yossi Zaidner, '"Bu bölge, modern Homo sapiens, Neandertaller veya Denisovalılar gibi bu alanda birlikte yaşamış olabilecek çeşitli insan türleri için bir göç yolu görevi görmüş olabilir'' dedi.
Araştırmacılar, sığınakta bulunan kalıntıların, bu farklı insan gruplarının nasıl etkileşime girdiğine dair yeni bilgiler sağlayacağını ifade etti.