Boeing'in Starliner uzay aracında mahsur kalan astronotların geri dönüş umudu daralıyor.

NASA ve Boeing mühendisleri, Boeing'in Starliner uzay aracında tespit edilen çeşitli arızaları gidermek için yoğun bir çaba içinde. Ancak, uzay aracının yanaşma süresi yalnızca 45 gün olduğundan, astronotların güvenli bir şekilde Dünya'ya dönmesi için geri dönüş penceresi hızla kapanıyor.

5 YERDE HELYUM SIZINTISI

Boeing'in Starliner kapsülü, 5 Haziran'da, Florida'nın Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan ilk mürettebatlı uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Ancak, 25 saatlik uçuş sırasında mühendisler, uzay aracının gövdesinde beş ayrı helyum sızıntısı ve itici sistemde arızalar keşfetti.

Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams'ın  13 Haziran'da Dünya'ya dönmeleri planlandığını kaydeden yetkililer, ''Ancak, devam eden sorunlar nedeniyle kalış süreleri ikinci kez uzatıldı ve şu anki planlara göre 26 Haziran'dan önce evlerine dönmeleri gerekiyor'' dedi.

''PENCERE DARALIYOR''

Gazze'de can kaybı 37 bin 834'e yükseldi Gazze'de can kaybı 37 bin 834'e yükseldi

Boeing'in Starliner program yöneticisi Mark Nappi, ''Helyum sistemimizin tasarlandığı gibi performans göstermediğini öğrendik. Yönetilebilir olsa da, hâlâ tasarladığımız gibi çalışmıyor'' dedi.

NASA ve Boeing mühendisleri, modülünün sınırlı yakıtı nedeniyle Starliner'ın yalnızca 45 gün boyunca limanda kalabileceğini ifade ederek, ''dolayısıyla güvenli bir dönüş uçuşu için pencere daralıyor'' dedi.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR