İnsanlar her gün aynada kendilerine bakarken, bu yeteneğe sahip olan tek tür biz değiliz. 

Live Sience'de yer alan araştırmaya göre, hayvanların aynada kendilerini tanıyıp tanıyamayacaklarını anlamak için 1970'lerden bu yana çalışmalar yapılıyor.

Şempanzelerden karıncalara, manta vatozlarından Afrika gri papağanlarına kadar pek çok tür bu testten geçti ya da geçmeye çalıştı. Ancak sadece birkaç hayvan, aynadaki yansımalarının kendilerine ait olduğunu fark edebildi.

İLK BAŞARAN ŞEMPANZELER OLDU

''Cehennemin Kapıları'' 53 yıldır yanıyor ''Cehennemin Kapıları'' 53 yıldır yanıyor

Maymun Manşet-1

İlk başarılı deneyler 1970'te şempanzelerle yapıldı. 

Araştırmacılar, dört şempanzeyi anestezi altına alıp yüzlerine kırmızı boya sürerek, uyandıklarında aynadaki işaretlere nasıl tepki verdiklerini gözlemledi. 

Şempanzeler, aynada gördükleri işaretleri incelediler, bu da kendilerini tanıdıklarını gösteriyordu. Daha sonra orangutanlar ve bonobolar da bu testi geçti.

Yunuslar, aynalardaki yansımalarını tanıyabilen diğer önemli hayvanlardan. 1995 ve 2001 yıllarında yapılan çalışmalar, yunusların aynada ya da video görüntülerinde vücutlarındaki izleri inceleyebildiklerini gösterdi. 2008'de yapılan bir araştırma ise Avrasya saksağanlarının da aynada kendilerini tanıyabildiklerini ortaya koydu.

Goriller bu testte yeterince başarılı olamazken, bazı maymun türleri ve diğer hayvanlar farklı sonuçlar gösterdi.

Editör: EYYUP KAÇAR