CEGA ÖZEL

Bakanlık, Diyarbakır için 11 yıl önce karar aldı, yeni uygulanıyor

2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca alınan yasaklama kararına rağmen Dicle Nehri'nden ruhsatsız şekilde kum ve çakıl çıkaran firmalara yasak yeni uygulanmaya başladı.

Abone Ol

Uzun yıllardır Dicle Nehri yatağında ruhsatı bulunmayan yıkama, ­eleme ve krıma tesisleri ­kaçak şekilde kum­ ve çakıl­ alamak suretiylle nehir yatağının doğal yapısının bozarak çevreye büyük zarar veriyordu.

Bu tahribatın önlenmesi amacıyla Dicle Nehri'nin belirli kısımları için 2013 yılında Çevre Şehircilik Bakanlığınca yasaklama kararı alındı. Ancak ilgili kuruluşların çeşitli nedenlerle yasaklama kararını uygulamaması dolayısıyla çeşitli firmalar kaçak şekilde  bugüne kadar faaliyetlerini sürdürüp durdu.

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu başkanlığında kısa süre önce yapılan yapılan ve Diyarbakır’ın genel sorunlarına ilişkin toplantıda bu konu yeniden gündeme geldi.

Vali Zorluoğlu, Dicle Nehri’nin korunması için söz konusu yasaklama kararının derhal uygulanması talimatı verdi.

‘’ARTIK KUM İHTİYACI BAZALTTAN KARŞILANMALI''

Bunun üzerine Diyarbakır Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOP) ekipleri, Dicle Nehrine zarar verecek şekilde kaçak kum, çakıl ve agrega alarak ticari faaliyette bunun firmaların faaliyetini durdurdu.

Vali Murat Zorluoğlu, konuyla ilgili CEGA Medya’ya yaptığı açıklamada, ''Dicle Nehri'nde kısıtlı alanlarda ruhsatsız kum ocaklarının faaliyetini durdurduk.  Diyarbakır'da artık bazalt taş ve kalkerden kum ihtiyacının karşılanması gerekiyor.’’ dedi.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU YAPILACAK

Ruhsatsız­ kaçak şekilde kum­ ve çakıl­ alımlarının engellenmesi, çevrenin ve doğanın dengesinin korunması açısından büyük önem yasaklama kararının uygulanması için çeşitli tedbirler de alındı.

Buna göre, kaçak alımın engellenmesi için kaymakamlıklar, kolluk birimleri, ilgili kurum  il müdürlükleri bu konuyu takip ederek denetimlerini sürdürecek.

2872 sayılı Çevre Kanununa göre idari müeyyide uygulanması için de İl Çevre Şehircilik Müdürlüğüne ivedilikle gönderilecek, hakkında tutanak tutulanlar hakkında adliyeye suç duyurusunda bulunacak.

ELEKTRİKLERİ KESİLECEK

Ruhsatsız­kaçak faaliyetin gerçekleştirildiği araç, makine, vb. ekipman ile ilgili 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu başta olmak üzere ilgili mevzuat gereği (trafikten men etmek dahil) tüm yasal müeyyideler eksiksiz ve istisnasız uygulanacak.

K­açak faaliyetin gerçekleştirenlerin enerji hatlarından faydalanmaları engellenecek.