DİYARBAKIR

Bakanlık korumaya aldı, Diyarbakırlıları uyardı

Diyarbakır'da da yaşayan dünya üzerinde uçabilen en büyük kuş türü arasında olan Toy kuşunun, nesli küresel ölçekte tehdit altında olduğundan avlanmasının yasak oldğu belirtildi.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunması (BERN) Sözleşmesi ve Nesli Tehlike Altındaki Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin (CITES) Sözleşmesiyle türün korunmasının taahüt etti.

2014 yılında  kamu kurumları, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarından konusunda uzman kişilerin katılımı ile yapılan Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Korunması Stratejisi Eylem Planı Çalıştayında, Türkiye'deki bitki ve hayvan türlerinden, 200’ün üzerinde türün varlığını koruyabilmesi için özel koruma tedbirlerine ihtiyaç olduğu belirlendi.

Bu kapsamda nesli tehlike altında olan Toy (Otis tarda) için 2004 yılında ulusal çapta hazırlanmış olan eylem planı 2016 yılında güncellenerek, 2017-2021 yıllarını kapsayan bir uygulama planı ortaya kondu.

Toy Tür Eylem Planı  arasında Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın da yer aldığı Afyonkarahisar, Ağrı, Ankara, Ardahan, Erzurum, Eskişehir, Kars, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Mersin, Muş, Samsun, Sivas, ve Yozgat'da uygulanmaya geçirildi.

504 TANE TESİT EDİLDİ

2004 yılında Türkiye'deki toy popülasyonunun 764-1250 birey arasında olduğu tahmin edilmekte iken 2016 yılında gerçekleştirilen envanter çalışmalarında 504 toy tespit edildi.

Bakanlıkça Diyarbakır'daki tüm ilçe belediyelerine gönderilen Toy Tür Koruma Planının halka iletilmesi talep edildi.

Planda Toy kuşunun avlanmasının yasak olduğu vurgulandı.