Diyarbakır

Bakanlık o ilçe için, “Kayyım’a devam” dedi. 

Abone Ol

Özgür Ayaydın

Diyarbakır’ın Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, açığa alınıp yerine kayyım atanmasına neden olan davada beraat etmesine ve kararın kesinleşmesine rağmen Bakanlıkça göreve iade edilmedi. 

Yargıtay yolu kapalı olmak üzere aldığı kesinleşmiş berat kararına rağmen göreve iadeyi beklerken, kayyum görevinin iki ay uzatıldığını dair yazıyı alan Kaya, “Kayyım atamanın siyasi olduğu artık mahkeme kararları ile kesinleşti. Önümüzdeki yerel seçimlerde de kayyım uygulamasına devam edileceğini düşünüyorum” dedi. 

Kayyım uygulaması için “Turnusol kağıdı” denilen süreç 

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde HDP’den 31 Mart 2019 seçimlerinde belediye başkanı seçilen Ahmet Kaya, İçişleri Bakanlığı’nın hakkındaki soruşturmaları gerekçe göstermesiyle 23 Mart 2020’de görevden uzaklaştırıldı ve yerine kayyum olarak ilçe kaymakamı atandı. Görevden alındıktan sonra gözaltına alınan Kaya, emniyetteki ifadesinden sonra savcılığın talimatı ile serbest bırakıldı.

Aday tanıtım toplantısına ve Nevroz’a katılım suç sayıldı

Görevden uzaklaştırılan Ahmet Kaya hakkında, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde katıldığı aday tanıtım toplantısı, Nevroz kutlaması, bir taziye ziyareti gibi etkinlikler gerekçe gösterilerek “terör örgütü üyesi olmak” suçundan dava açıldı. Davanın ikinci duruşmasında Kaya ile ilgili esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, beraatına karar verilmesini istedi. Mahkeme, aldığı karar ile hakkındaki soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırılan Ahmet Kaya’nın beraatına karar verdi.

İtiraz olmayınca beraat kararı kesinleşti

Mahkemenin Kaya için verdiği beraat kararına kimse itiraz etmeyip temyize götürmeyince karar 7 Nisan’da kesinleşti. Kararın kesinleşmesinden sonra Kaya’nın avukatları karar ile birlikte Diyarbakır Valiliği üzerinden İçişleri Bakanlığı’na başvurarak Kaya’nın belediye başkanlığı görevine iadesini istedi.

Valilik, kesinleşen karara itiraz etti

Kesinleşen mahkeme kararından sonra Kaya’nın göreve iadesi beklenirken, Diyarbakır Valiliği’nin aynı mahkemeye başvurarak “karardan haberleri olmadığı, davaya müdahil olma durumlarının olabileceği ve kamu zararı oluşması ihtimali” değerlendirilerek kesinleşme şerhinin kaldırılmasını istediği öğrenildi. Valiliğin itirazı ile pek rastlanılmayan bir uygulama ile karar düzeltme yapılarak dosya İstinafa taşındı. 

İstinaf, Yargıtay yolu kapalı olacak şekilde bereatı onadı

Valiliğin itirazı ile kesinleşen beraat kararı İstinaf mahkemesine taşındı. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi beraat kararını onadı. İstinaf mahkemesi, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2021 Mart ayında verilen beraat kararına 7 günlük itiraz süresini aşarak 1 ay 11 gün sonra itirazda bulunan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı başvuruyu da “süre aşımı” nedeniyle reddetti. İstinaf mahkemesi, kararı Yargıtay yolu kapalı olmak şartıyla oy birliğiyle aldı.

Hüküm kesinleşti, Kaya göreve dönmek için başvurdu 

Belirlenen süre içinde karara itiraz edilmemesi nedeniyle İstinaf mahkemesinin verdiği kararla beraat hükmü kesinleşti. İstinaf mahkemesinin kesinleşen kararı üzerine Kaya’nın avukatları en kısa sürede göreve iadesi için İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bullundu. 

Bakanlık, yargı kararına rağmen ‘Kayyıma devam’ dedi

Kaya’nın görevi iadesine yönelik yaptığı başvuru üzerine İller Bankası Genel müdürlüğünün İçişleri Bakanlığına gönderdiği ve Bakanlığın onayladığı karara göre, kayyıma devam kararı verildi. Kayyım sürelerinin 2 ayda bir uzatılması ile ilgili İçişleri Bakanlığının onayladığı karara göre, Kaya ile ilgili verilen ve Yargıtay yolu kapalı olan karara Valilik nezdinde Yargıtay’a itirazda bulunacağı ve Kaya ile ilgili bir yeni soruşturma gerekçe gösterildi. 

Yazıda, “beraat” ve “kesinleşmiş” ifadelerini kullanmadı

Kayyım görevinin 2 ay daha uzatılması ile ilgili yazıda, Ahmet Kaya’nın yargılama sürecinin detaylı yazılmadığın sadece mahkemelerin verdiği kararların sayı ve numaraların yazıldığı görüldü. Yazıda, kararlarda yer alan, “kesinleşmiş ve Yargıtay yolu kapalı beraat” ifadelerinden bahsedilmemesi dikkat çekti.  

Kaya, “Yeni dosyada bir satır bile yazı yok”

Ahmet Kaya, gelen yazı ile birlikte artık kayyım uygulamasının siyasi olduğunun yargının kesinleşmiş kararı ile netleştiğini söyledi. Önümüzdeki yerel seçimlerden sonrada kayyım uygulamasının devam edeceğini düşündüğünü belirten Ahmet Kaya, hakkında mahkemenin verdiği kesinleşmiş beraat kararından sonra açılan ve gizlilik kararı koydukları soruşturma dosyasında ise tek bir satır yazı bile olmadığını ifade etti.