Şanlıurfa'nın Siverek, Viranşehir ve Ceylanpınar ile Diyarbakır'ın Ergani ve Çınar ilçelerinin Karacadağ eteklerinde yer alan köylerinde üretilen sade yağ Diyarbakır Kadayıfı ve Gaziantep Baklavası ile Şanlıurfa Kadayıfının (künefe)  ana lezzetini oluşturuyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, tereyağı ve sade yağda taklit ve tağşişi önlemek amacıyla  Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği'ni bugünkü Resmi Gazete'de yayımladı.

Buna göre tereyağı ve sade yağın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gerekli özelliklerin belirlenmesi amaçlanırken, tebliğ, tereyağı ve sadeyağı kapsadı.

SADE YAĞIN YÜZDE 99'U SÜT YAĞI

Söz konusu tebliğe göre, tuz ilave edilmeyen tereyağının ağırlıkça en az yüzde 82 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su içereceği, tuz ilave edilen ve/veya çeşnili tereyağı ağırlıkça en az yüzde 80 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su içerebileceği belirlendi.

Kümese giren yırtıcı hayvan 80 tavuğu telef etti Kümese giren yırtıcı hayvan 80 tavuğu telef etti

Çeşnili tereyağında taklit ve tağşişe sebebiyet verecek çeşni maddesi kullanılamayacağının altı çizilen tebliğde, sadeyağda ve çeşni maddesi bulunmayan tereyağında manda sütü aroması, yoğurt aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri kullanılamayacağı kaydedildi.

Sadeyağ ise yüzde 99 süt yağından oluşacak.

Gıda işletmecileri, 1 Eylül 2025'e kadar tebliğin hükümlerine uyum sağlama yükümlülüğünde olacak. Bu tarihten önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalar ise raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.

Editör: ÖZGÜR AYAYDIN