Çözüm Sürecinde “Balıkçı” mahlas ismiyle 2009 2014 yılları arasında devlet ile PKK arasında arabuluculuk yapan Gazeteci Yazar İlhami IŞIK Diyarbakır’da Toplumsal Mutabakat Derneği Genel Merkezini ziyaret etti.

Ilhami Isik Mahmut Simsek

‘Toplumsal mutabakata varılacak yeni bir Anayasa’

İlhami Işık, Genel Başkan Mahmut Şimşek GYK üyeleri Tuba Parlamış, Yaşar Aslan, Zeynep Balçık, Birgül Nazilli ve Mahmut Eliş tarafından karşılandı.

Ziyaret esnasında Şimşek“ Toplumsal Mutabakat derneğinin manifestosunu ve Sivil Ombundsmalık Platform(SOP)un sivil düşüncelerde zorunluluğunu anlatarak, bölge yerel medyası ve STK’ları, akademisyenleri kendi kabuklarını kıramadığını dile getirdi. Bölgede yaşayan STK’lara, aydınlara, akademisyenlere, siyasetçilere medya kanallarının kapıları kapalı" diyen Şimşek, Yeni Anayasa için ve diğer ekonomik demokratik işbirliği için,” her ilin üniversitesi, STK’ları ve DKKları yani Baro, Ticaret ve Sanayi Odaları, vakıfları partizanlıktan uzak demokratik bir düşünceyle bu konularda çalıştaylar düzenlemeli. Örneğin Dicle Üniversitesi, yeni ve yerli yönetimi, yeni Anayasa başta olmak üzere bir çok konuda şehir STK’ları ile kolları sıvamalı. Tabii Yeni anayasa gereksiz diyenlerde var. 12 Eylül anayasasını yaşattıklarını unutuyor olamazlar. Biz kuruluşumuzdan beri inatla yeni bir anayasayı önemsiyoruz ve diyoruz ki; “Toplumsal mutabakata varılacak yeni bir Anayasa” diyoruz. Ulusal bir anayasa zaten var ve babası Kenan Evren’dir. Başkanlık sistemini demokratik teamüllere göre yaşatacak her kesimi kapsayıcı bir anayasa zorunlu hale gelmiş, dedi.

‘Herkesi içine alan bir toplanma noktası’

İlhami Işık bunun üzerine,” Şimşek Başkanım, İyi ki sizin derneğinizi tanımak için sözü size bırakmışım. Gerçi, Diyarbakır’ı biraz suskun ve yorgun gördüm. "Demokrasi yolunda STK’ların rolü ne olmalı? Herkes biliyor. Başkanım biraz önce derneğinizin adıyla Yeni Türkiye için atılacak demokratik adımları ve yeni anayasası için bir tarif yaptınız. O cümleniz bana çok ümitvar ve bilimsel geldi.  Bence, siyasetçiler ve hukukçular bu veciz sözünüzden hareketle bir araya gelecek duyarlılıkta olmalılar. O sözünüz sanırım; Toplumsal mutabakata varılacak bir Anayasa idi. Bana göre bu sözünüz yeni anayasa için siyasetlerin aydınların, hukukçuların toplanma noktasıdır. Nefis bir tarif. Herkesi içine alan bir toplanma noktası. Evet, normalleşmek için toplumsal mutabakat şarttır. Bence bu sözünüz yeni Anayasa için ve her konuda bir araya gelmede mükemmel bir anahtar cümledir.  Sizi kutluyorum” dedi.

Narin ismi Diyarbakır'da yaşatılacak Narin ismi Diyarbakır'da yaşatılacak

Başkan Şimşek, yazar İlhami Balıkçı’ya son iki kitabını takdim etti.

Editör: Nazmi Kahraman