GÜNCEL

Bir yılda kaç hafta var ve neden ?

Zaman tutma kurallarımızı hafife alıyoruz, ancak bu kuralların tarihi uzun ve karmaşıktır.

Abone Ol


Livesience'de yer alan araştırmaya göre, zamanı saniyelere, dakikalara, saatlere, günlere, haftalara ve yıllara bölerek ölçüyoruz. Peki ama neden? Ve bir yılda tam olarak kaç hafta var? Cevap sandığınızdan daha karmaşık!

Tarih boyunca insanların, zamanın akışını anlamak için güneş ve ayın hareketlerini incelediklerini belirten araştırmacılar, Avustralyalı Aborijinlerin 11.000 yıl önce inşa ettiği taş düzenlemelerinin bile, güneşin desenlerini kullanarak zamanı takip ettiklerini gösterdiğini söyledi.

TARİHTE KULLANILAN TAKVİMLER

Araştırmacılar, eski Mısırlılar ve Sümerler gibi uygarlıkların, dini ritüellerini belirli zamanlarda gerçekleştirmek için zamanı hassas bir şekilde ölçme ihtiyacı duyduklarını  ifade etti.

Günümüzde kullanılan Gregoryen Takviminin, Julius Caesar'ın M.Ö 46'da başlattığı Jülyen Takviminden evrimleştiğini belirten araştırmacılar, ancak Jülyen Takviminde küçük bir hesaplama hatası bulunduğunu bildirdi.

Jülyen Takvimindeki hatanın, yüzyıllar içinde birikerek takvimin gerçeklikle uyuşmamasına neden olduğunu anlatan araştırmacılar, şu ifadelere yer verdi:

''16. yüzyılda Papa Gregory XIII, Paskalya'nın yanlış zamanda kutlandığını fark etti ve takvimi düzeltmek için harekete geçti. 

Papa Gregory, 4 Ekim 1582'yi takvimden çıkararak 15 Ekim'e atladı! Bu değişiklikle birlikte artık yılların hesaplanma şekli de değiştirildi. 

Ancak tüm dünya bu yeni takvimi hemen kabul etmedi. İngiltere gibi bazı ülkeler, dini nedenlerle Gregoryen Takvimine direndi. Çin ise kendi ay takvimini kullanmaya devam etti. 

Sonuç olarak, bugün kullandığımız takvim sistemi, tarih boyunca yapılan sayısız gözlem, hesaplama ve düzeltmenin bir ürünüdür.

Peki ya bir yılda kaç hafta var? Cevap genellikle 52'dir. Ancak artık yıllarda bu sayı 53'e çıkar! 

Zamanı ölçmek için kullandığımız sistemler karmaşık ve büyüleyici bir geçmişe sahip. Bir dahaki sefere saate baktığınızda, ardında yatan inanılmaz hikayeyi hatırlayın!''