Nazmi Kahraman

Teknolojinin bu kadar gelişmediği dönemlerde, insanlar müziği gramafon ile dinlerlerdi.

Günümüzde insanlar, istediği müziği görüntüsüyle birlikte dinleyip izleyebiliyor. Ancak, teknolojinin bu kadfar gelişmediği dönemleerde insanlar müziği nasıl, neyle dinlerdi.

Bir zamanlar, şarkı ve türküler gramofonlarla dinlenirdi. 1885 yılında geliştilerek kullanılmaya başlanan gramafon çıktığı yıllarda oldukça rağbet görse de günümüzde artık popülaritesini kaybetmiş durumda. Gramofon şimdilerde nadiren de olsa nostalji sevenler tarafından tercih ediliyor.

Yunanca kökenli olan gramafon, ses kaydı yapmaya ya da yapılan bu kayıtları dinlemeye yarayan bir alet. Gramofonun çalışmasını da sağlayan taş plaktır. Gramofonun icadı oldukça eskiye dayansa da nostalji severler tarafından hala dinlenir. 

Plak, gramofonda sesin çıkmasını ve algılanmasını sağlayan parçadır. Yuvarlak şekilde olan bu parça iki taraflı ve oyuklu bir yapıya sahiptir. Bu oyukların nedeni gramofon iğnesidir. İğne plak üzerinde gezinirken bu oyuklardan geçer. Böylelikle bir titreşim üretir. Bu titreşimler gramofona iletilerek ses oluşur. Plak son zamanlarda plastikten üretiliyor olsa da geçmişte mumlu maddelerden üretilmiştir.

GRAMOFONUN İCADI

gramafon11

Gramofonun çalışma mantığı fonograf ile aynıdır. Yani fonograf, gramofonun atası sayılır. Ses kaydetme cihazı olan fonografı icat eden kişi ünlü bilim adamı Thomas Alva Edison’dur. Fonograf iğne ve diyaframdan yapılmıştır. Sesleri dinlemek için farklı, kaydetmek için farklı sistemlere sahiptir. Ve ses kaydetmek için kalay yaprağı kullanılmıştır.

Telefonun 1885 yılında icadıyla ünlenen Graham Bell, sesi kaydetmek için balmumunu kullanmıştır. Ortaya çıkan bu yeni icada ise grafofon denmiştir. Grafofon uzunca bir süre kullanılmıştır. 

Emile Berliner adında bir Alman, grafofon üzerinde çalışmaya yapmaya başlamıştır. Ses kaydetme sisteminin üzerinde çalışmalar yapan Berliner, derinlik yerine yana doğru ilerleyen girintiler kullanmayı tercih etmiştir. Böylece plakları kullanmaya başlamıştır.

Çinko plakları kullanmayı tercih etmiş ama bu plakları üzerine balmumu sıkarak kullanmıştır. Berliner’ın geliştirdiği bu yeni model ile gramofonun icadı gerçekleşmiş, gramofon adını almıştır ve günümüze kadar böyle kalmıştır. 

80'Lİ 90'LI YILLARIN POPÜLER KASET  ÇALARI 

kasetçalar12

kasetçalar12

Türkiye'de 1980'li ve 1990'lı yıllara şahit olanlar çok iyi bilir. Bu tarihlerde müzik kasetten dinlenirdi. Birçok kişi ilk albümünü kaset formatında satın almış ve dinlemiştir.

müzikk