Orta Kazakistan'ın Ulytau bölgesinde arkeologlar, Orta Çağ'a ait gizemli mezar höyüklerini gün yüzüne çıkardı.
Kazakistan'da yapılan yeni arkeolojik kazılar, Orta Çağ'a tarihlenen 10 adet kurgan ya da diğer adıyla mezar höyüğünün varlığını ortaya koydu. Ancak bu mezar höyüklerinden bazıları, taşıdıkları ''bıyık'' olarak adlandırılan taş sırtlarıyla diğerlerinden ayrılıyor.
Margulan Arkeoloji Enstitüsü'nden Zhanbolat Utubaev liderliğindeki ekip, bu keşfin sadece Kazakistan'ın merkezinde yer alan 400'den fazla benzer yapıyla birlikte, tarihin gizemli yönlerine ışık tuttuğunu belirtti.
Utubaev, ''Bu 'bıyıklı' kurganlar, Orta Çağ boyunca Kazak bozkırlarında yaygındı'' dedi.
BIYIKLI KURGANLAR
Keşfedilen sıra dışı mezar höyüklerinin bazılarının 3 ila 15 metre çapında devasa yapılar olduğunu belirten arkeologlar, özellikle ''bıyıklı'' olarak adlandırılan kurganların, üzerlerinde bulunan taş sırtlar nedeniyle bu adı aldıklarını söyledi.
Arkeologlar, bu yapıları kazarken, üçgen bir ok ucuyla birlikte gömülmüş bir adamın kalıntılarını bulduklarını, kimliği ve ölüm şeklinin henüz belirlenemediğini belirterek, bu kişinin, dönemin göçebe yaşam tarzını ve savaşçı kültürünü yansıttığını söyledi.
MOĞOL FETHİ VE ÖNCESİ
Yeni keşfedilen kurganların kesin tarihlerinin henüz netleşmediğini anlatan arkeologlar, şöyle dedi:
''Ancak yapılan ilk incelemeler, bu mezar höyüklerinin Orta Çağ'da Kazakistan'da hüküm süren göçebe toplumlara ait olabileceğini gösteriyor. Özellikle Moğol fethinden önceye tarihlenen bu yapılar, dönemin göçebe ve yerleşik toplumları arasındaki dinamikleri anlamamıza yardımcı olabilir.''
''Bıyıklı'' kurganların ardındaki sırlar çözülmeye çalışılırken, bu gizemli yapıların Orta Asya'nın derin tarihine dair önemli ipuçları sunduğu belirtildi.
KAYNAK: Livesience