Antik dünyanın gördüğü en büyük imparatorluklardan birini fetheden Büyük İskender'in neden Roma'yı işgal etmediği üzerinde tartışılıyor.
Hani denir ya ''Bütün yollar Roma'ya'' çıkar diye. Ancak, antik dünyanın en büyük imparatorlarından olan Büyük İskender'in yolu nedense Roma'ya çıkmadı. Bugünlerde tartışılan konu Mekadon Kralı Büyük İskender'in Roma'yı neden işgal etmediği.
Araştırmacıların ortak kanısı Balkanlar'dan günümüz Pakistanına kadar uzanan devasa bir imparatorluğu fetheden Büyük İskender'in dikkatini batıya çevirmediğini beklirterek, ''çevirseydi muhtemelen Roma'yı da fethedebilirdi ve Roma İmparatorluğu'nu daha ortaya çıkma şansı bulamadan vurabilirdi'' diyor.
Bazı araştırmacılar da, Büyük İskender'in erken yaşta öldüğünü belirterek, şunları söylüyor:
''Makedonya kralı, MÖ 336'dan MÖ 323'e kadar hüküm sürdü ve 32 yaşında Babil'de bilinmeyen bir hastalıktan öldü. İskender'in imparatorluğu, ölümünden kısa bir süre sonra dağıldı. Ancak ölmemiş olsaydı, İskender'in Roma'yı hedef alması ve önemli güçleriyle Ebedi Şehir'i yenmesi mümkündü.''
HEDEFİ CEBELİTARIK'TI
Livesience.com'da yer alan habere göre, bazı eski metinler, Büyük İskender'in Batı'da, Akdeniz'deki diğer yerlerin yanı sıra İtalya'nın bazı kısımlarını fethetmeyi içeren bir askeri sefer planladığını öne sürüyor. MS 1. yüzyılda yaşayan Romalı tarihçi Quintus Curtius Rufus, Büyük İskender'in bir dizi fetih planladığını ve başarılı olması halinde imparatorluğunu şimdiki Cebelitarık Boğazı'na kadar genişleteceğini iddia etti. Rufus, İskender'in bu işgali desteklemek için 700 gemi inşa etmeyi planladığını belirtti. Diğer antik yazarlar da benzer iddialarda bulundular.
Washington Eyalet Üniversitesi'nde tarih profesörü Nikolaus Overtoom, WordsSideKick.com'a ''Romalılar, İskender'in Roma'yı fethetmeye çalışacağına ikna olmuşlardı, ancak modern tarihçiler için bunu söylemek imkansız'' dedi.
Bazı antik yazarlar, İskender öldükten sonra sekreteri Eumenes'in, İskender'in kıdemli generallerinden biri olan Perdiccas'a, İtalya'nın bir kısmının fethini de içeren planlar verdiğini iddia etti.
Klasikler üzerine geçmişi olan bağımsız bir bilim adamı olan Robin Waterfield, ''Artık bazı akademisyenler planların gerçek olmadığına, belki de Eumenes'in yaptığı bir sahtekarlığa ya da belki de tüm hikayenin yıllar, hatta on yıllar sonra ortaya çıktığına inanıyor. Bence kanıtların tamamı bunların gerçek olduğu yönünde'' dedi.
BÜTÜN YOLLAR ROMA'YA ÇIKIYOR MU?
Kaliforniya'daki Pepperdine Üniversitesi'nde beşeri bilimler profesörü olan Philip Freeman da, ''eğer İskender İtalya'yı işgal etseydi muhtemelen başarılı olurdu'' dedi.
İtalya'da İskender'in yönetimini destekleyebilecek çok sayıda Yunan kolonisi bulunduğunu kaydeden Freeman, şunları söyledi:
''Romalılar güçlüydü ve direnirdi, ancak henüz sonraki yüzyılların güçlü gücü değillerdi. Eğer İskender istila etmiş olsaydı, sanırım Roma İmparatorluğu diye bir şey olmazdı, çünkü Roma'nın gücü tabiri caizse daha başlangıçta yok edilmiş olurdu.''