GÜNDEM

Camiye çevrilen kariye'nin ne anlama geldiğini biliyor musunuz.?

Abone Ol

Kiliseden camiye çevrilmesiyle son günlerde gündeme gelen Kariye'nin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?

İstanbul'da bulunan ve mozaikleri ile ünlü kilise, 1511'de cami olarak kullanılmaya başladı. 1945'te ulusal anıt ilan edilen yapı, Bakanlar Kurulu kararı ile 1948 yılında Müzeler İdaresi'ne bağlı bir müze haline getirildi. 

Bazı kaynaklara göre, 536 yılında Doğu Roma İmparator I. Justinianus döneminde, eşi Theodora'nın amcası olan ve kimliği hakkında ayrıntılı bilgi bulunmayan Aziz Theodore tarafından yaptırılmıştır.

Eski dilde köy anlamına gelen Kariye Kilisesi'nin orijinal adı "chora"dır.  İstanbul’un fethinden sonra 1511 yılında Sultan II. Bayezid’in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek ‘Atik Ali Paşa Camii’ veya ‘Kariye Camii’ olarak anılmaya başlandı.

Edirnekapı yakınlarında bulunan kariye camii, Theodosius Surları'na yaklaşık yüz metre uzaklıkta bulunuyor. 

Doğu Roma İmparatorluğu döneminde büyük bir yapı topluluğu olan Khoara Manastırı'nın merkezini oluşturmaktaydı. İstanbul'un Fethi'nden sonra elli sekiz yıl daha kilise olarak işlevini sürdü.

Mozaikleri ile ünlü kilise, 1511'de cami olarak kullanılmaya başladı. 1945'te ulusal anıt ilan edilen yapı, Bakanlar Kurulu kararı ile 1948 yılında Müzeler İdaresi'ne bağlı bir müze haline getirildi.

Eski dilde köy anlamına gelen Kariye, aynı zamanda İstanbul'da bulunan bir caminin ismidir. 

Kariye, 1 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden cami oldu.

Bu kararın ardından restorasyonuna başlanan camideki çalışmalar 4 yıl sonra tamamlandı.

Kaynak. Vikipedia