Genel

Çileklerin çekirdekleri neden dışarıda?

Bilim insanları, çileklerin çekirdeklerinin neden dışarıda olduğunu açıkladı.

Abone Ol

Bilim insanları, çileklerin çekirdeklerinin neden dışarıda olduğunu açıkladı.

Herkesin sevdiği çilekler, aslında göründükleri kadar basit değiller. Çileklerin çekirdekleri neden dışarıda diye düşündünüz mü hiç? 

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Botanik ve Bitki Patolojisi Bölümü profesörü Aaron Liston'a göre, bu sorunun cevabı oldukça ilginç: Çileklerin çekirdekleri sandığınız gibi çekirdek değil, aslında meyvedir!

''BİR ÇİLEK YEDİĞİNİZDE YÜZLERCE MEYVE YERSİNİZ''

Çileklerin yüzeyindeki o küçük sarı veya kahverengi noktalar, aken olarak adlandırılır ve her akenin içinde bir tohum bulunur. Orta boy bir çilekte yaklaşık 200 aken vardır, yani bir çilek yediğinizde aslında yüzlerce meyve yersiniz.

Peki, çileğin geri kalanı nedir? Çilek, aslında bir dut değil ve etli kısmı da gerçek bir meyve değil. Bu kısmı, bitkinin çiçek tabanının şişmiş hali olan kap olarak adlandırılır. 

Çiçeğin tabanı büyüyüp etli ve lezzetli hale gelirken, akenler aynı boyutta kalır.

ÇİLEKLERİN GENETİK YAPILARINDAKİ İLGİNÇLİK

Normalde meyvede bulunan tatlı ve etli yapıyı oluşturan genler, çilekte kap kısmında ifade edilir. 

Bu sayede çilekler kuşlar, kaplumbağalar, yılanlar ve birçok memeli tarafından sevilen bir atıştırmalık haline gelir. 

Bu, çileklerin tohumlarını yaymak için mükemmel bir stratejidir.

Çileklerin başarısının bir diğer nedeni ise yapılarındaki pratikliktir. Akenler, onları tutan kısma çok sıkı bağlı değildir, bu da tohumların kolayca yayılmasını sağlar. Dünyanın her yerinde yabani çileklerin bulunmasının sebebi de bu evrimsel başarıdır.

İlginç bir şekilde, çilekler sadece tohumlarıyla değil, koşullar kötüleştiğinde dallanan sürgünler veya yatay saplar üreterek de yeni bitkiler oluşturabilirler.

KAYNAK: Livesience