Çinli bilim insanları, yapay zekanın insanları aşan bir seviyeye ulaşabilmesi için önemli bir adım attı.
Livesience'te yer alan araştırmaya göre, Çinli bilim insanları, ''Taichi'' adını verdikleri yeni bir yonga (çok sayıda küçük anahtardan oluşan elektronik devre), geliştirdi. Işık tabanlı yonganın yapay genel zekayı güçlendirmek için enerji açısından daha verimli ve ölçeklenebilir bir seçenek sunduğu kaydedildi.
''Bu yeni yonga, birçok farklı yongadan oluşan bir sistemde küçük bir parça olarak tanımlanıyor'' diyen araştırmacılar, bu yonganın gelecekte yapay genel zeka (YGZ) modellerini eğitmek ve çalıştırmak için yeterince güçlü olabileceğini iddia etti.
Yapay Genel Zeka'nın (AGI), insan benzeri bilişsel yeteneklerle donatılmış bir yapay zeka biçimi olarak tanımlandığını ve belirli görevlerle sınırlı kaldığını ifade eden araştırmacılar, bu yeni gelişmenin AGI'nin potansiyelini artıracağını söyledi.
DAHA BÜYÜK ÖLÇEKTE ÇALIŞTIRILACAK
Bilim insanları, geleneksel elektronik bileşenlerin sınırlamalarla karşılaşması nedeniyle ışık tabanlı bileşenlere odaklanmaya başlandığını belirterek, yapılan araştırmaların, ışık tabanlı çiplerin enerji verimliliği açısından avantajlı olduğunu belirlediklerini kaydetti.
Taichi yongasının, diğer fotonik çiplere kıyasla daha iyi ölçeklenebilirlik ve enerji verimliliği sunduğu vurgulayan araştırmacılar, ''bu, yapay zeka modellerinin daha büyük ölçekte eğitilmesini ve çalıştırılmasını mümkün kılabilir'' dedi.
Araştırmacılar, Taichi'nin fotonik hesaplamanın gerçek dünya uygulamalarına olanak tanıdığını ve büyük ağ modelleriyle çeşitli karmaşık görevleri işleyebileceğini kaydederek, ''bu gelişme, yapay zeka alanında önemli bir adım olabilir ve gelecekte insanüstü yapay zeka modellerinin geliştirilmesine katkıda bulunabilir'' dedi.