Evde yapacağınız hızlı testlerle yakalandığınızın grip mi COVID mi olduğunu belirleyebileceksiniz.

Havaların soğuması, mevsim geçişleri ve özellikle sonbaharın gelmesiyle enfeksiyon hastalıklarına yakalanma sıklığı da artıyor. Metabolizmanın değişen hava koşullarına uyum sağlayamaması, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirmeye başlanması gibi etkenler virüslerin daha hızlı yayılmasına yol açıyor.

Bu yıl da sonbaharın başlamasıyla vakalarda da artış baş gösterdi. Adeta salgın gibi başlayan hastalığın grip mi, COVİD mi olduğu insanların kafasında soru oluşturmaya başladı.

Neye yakalandığınızı anlamak artık evde yapılacak testlerle mümkün. Evde testlerle hastalıklar artık geçmişte kaldı.

HIZLI TESTLER

Test-2

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı... Bu belirtilerle karşılaştığımızda aklımıza ilk gelen soru: COVID mi, grip mi? Artık bu sorunun cevabını evimizde, kısa sürede öğrenebiliyoruz.

Son yıllarda geliştirilen hızlı testler sayesinde, hem COVID-19 hem de grip virüslerini aynı anda tespit etmek mümkün hale geldi. Bu testler, burun sürüntüsü alınarak yapılıyor ve sonuçlar genellikle birkaç dakika içinde ortaya çıkıyor.

Yeterli oranda içmeyince hayati risk oluşuyor Yeterli oranda içmeyince hayati risk oluşuyor

NASIL ÇALIŞIYOR?

Bu testler, virüslerin genetik yapısındaki farklılıkları tespit ederek çalışıyor. Özel olarak tasarlanmış test şeritleri, virüslerin belirli proteinlerini yakalıyor ve böylece hangi virüsün vücutta bulunduğunu gösteriyor.

EVDE TESTLERİN AVANTAJLARI

Süprüntü

Uzmanlar, sağlık kuruluşlarına gitmeye gerek kalmadan, evde kısa sürede sonuç alınabildiğini kaydederek, şöyle dedi.

''Testler, herkesin kolayca yapabileceği şekilde tasarlanmış. Testler, eczanelerden rahatlıkla temin edilebilir. Erken teşhis, hastalığın daha hızlı atlatılması için önemlidir.''

GELECEKTE NELER OLACAK ?

Bilim insanları, evde test teknolojilerini daha da geliştirerek, daha fazla hastalığı aynı anda tespit edebilen testler geliştirmek için çalışıldığını ifade ederek, ayrıca, tükürük örnekleri kullanarak test yapma gibi yeni yöntemler üzerinde araştırmaların devam ettiğini söyledi.

KAYNAK: livesience

Editör: EYYUP KAÇAR