Meral Özdemir
ÇERMİK-Diyarbakır’ın Çermik İlçesi’nde bulunan Sinek Çayı Kanyonu, tırmanış sporu yapanlardan büyük ilgi görüyor.
Sinek Çayı Kanyonu, kent merkezine 97, ilçe merkezine ise 5 kilometre uzaklıkta. Delikli ve sarkıtlı bir yapısı olan tırmanış bahçesi, ulaşımı oldukça kolay olan bir noktada. Dağcılık sporu ile uğraşanların değerlendirmelerine göre, dünyadaki bir çok tırmanış alanının aksine ulaşımı oldukça kolay bir yer.
Farklı derecelerde 15 tırmanış rotasına sahip olan bölge, son zamanlarda dağcılık ve tırmanış sporu yapanların en gözde mekanı haline geldi.
AFAD’da arama ve kurtarma teknisyeni olarak görev yapan ve aynı zamanda dağcılık sporuyla da uğraşan Mazlum Akman, son zamanlarda Sinek Çayı Kanyonunda arkadaşlarıyla sıkça tırmanış yapan isimlerden biri.
-Çadır kurup kamp yapıyorlar-
Sinek Çayı Kanyonunda çadır kurarak kamp yapan Mazlum Akman, arkadaşlarıyla hem kaya tırmanışı yapıyor, hem de bu sporu öğrenmek isteyenlere eğitim veriyor.
Akman, beş yıl önce dağcılık sporuyla tanışmış ve bu spora ilgisi her geçen gün artmış. Dağcılık federasyonun verdiği 7 eğitimi de tamamlayan Akman, aynı zamanda dağcılık antrenörü belgesi de almış. Dağcılık sporunun keyifli ancak bir o kadar da tehlikeli olduğunu anlatan Akman, bu sporu yaparken güvenliğin çok önemli olduğunu söyledi.
-"Dağcılık hayatımın bir parçası"-
Akman, şöyle dedi:
“Hem arkadaşlarımla hem de bu sporu yeni öğrenmek isteyenlerle sık sık buraya gelip kayalara tırmanış ve iniş yapıyoruz. Dağcılık artık hayatımın bir parçası. Bu spor hata affetmiyor ve sonuçları çok kötü olduğundan her zaman önceliğimiz emniyettir. Tırmanışlarımızda sürekli yedek emniyet alarak hata payını sıfıra indiriyoruz. Hem zevkli hem de heyecanlı bir spor olduğundan başladığında bir daha vazgeçemiyorsun.”
Çermik İlçesi Sinek Vadisi’nin kaya yapısı ve rota çeşitliliği ile tırmanış ve iniş için harika bir yer olduğunu belirten Akman, tırmanış yöntemleriyle ilgili de bilgi verdi:
“Tırmanış ‘top rope‘ dediğimiz, üstten emniyetli ip ve ‘lider tırmanış’ dediğimiz kademeli yükselerek ve noktalara ipi geçirdiğimiz iki ana şekilde yapılır. İple İniş ise yukarıda en az iki veya daha fazla noktadan ipin emniyetini alıp en az iki ip ile iniş yaptığımız sistemdir. Tırmanış için genelde yakın yerleri tercih ediyoruz. Bu anlamda Sinek Çayı, kolay ulaşılır bir yer. Bazen de Batman, Mardin, Eskişehir Karakayalar ve eğitimin kalbi olarak kabul ettiğimiz Niğde Cımbar boğazında tırmanış yapıyoruz.”
-"Önce emniyet"-
Dağcılık sporu yapanların en az iki kişiden oluşması gerektiğinin altını çizen Akman, gençlere de tavsiyelerde bulundu. Akman, “Ekip en az iki kişiden oluşmalı. Biz faaliyetlerimizi genelde 5-10 kişi ile yapıyoruz. Gençlere de bu sporu tavsiye ederim. Genelde gençler hareketli ve kas yapıları da bu spora uygun olur. Eğitimlerini alıp, bu sporu rahatlıkla yapabilirler. Ama kesinlikle eğitim ve güvenlik almadan kimse tırmanış sporu yapmasın. Çünkü eğitim ve güvenlik olmazsa bu macera kötü sonuçlanabilir. Kendi adıma söylüyorum; Boşlukta ipte olmak ve zor bir rotayı tırmanmak harika bir duygu.”şeklinde konuştu.
-15 kaya tımanış rotası var-
Sinek Çayı Kanyonu ile ilgili daha önce dönemin kaymakamı Nazlı Demir tarafından bir proje hazırlandı. Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın da teknik destek verdiği bu proje kapsamında Türkiye Dağcılık Federasyonu Temsilcileri 2019 yılında ülkenin farklı illerinden gelen dağcılarla birlikte burada “kayada rota açma” eğitimi düzenledi. Bu eğitimler sonrası 15 kaya tırmanış rotası açılırken, Sinek Çayı Tırmanış Bahçesi, Federasyon tarafından onaylanan tırmanış bahçelerinden biri oldu.
Tırmanış sporu meraklıları, bu parkurun çeşitli aktiviteler düzenlenerek aktif hale getirilmesini istiyor.