Kobani davasında mahkeme, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a verilen hapis cezasını 42 yıla çıkardı.
Mahkeme Kobani Davası'nda yargılanan Selahattin Demirtaş ile ilgili kararını açıklarken, kısa bir ara verdi.
Demirtaş'a 28 yıl 6 ay hapis cezası verildiğini açıkladıktan sonra ara veren mahkeme heyeti, daha sonra kaldığı yerden devam etti.
Aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, Demirtaş'a verilen hapis cezasını toplam 42 yıl hapis cezasına çıkardı.
2023 Türkiye genel seçimlerinde DEM Parti'den 28. dönem İstanbul milletvekili seçilen ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında da beraat kararı verildi.
DİĞER SANIKLARLA İLGİLİ KARARLAR
6-8 Ekim 2014’te çıkan sokak eylemlerine ilişkin aralarında eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı.
22. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen Kobani Davası duruşmada sanık avukatlarının beyanlarının ardından, sanıklara son sözleri soruldu. Mahkeme başkanı verilen aranın ardından kararını açıkladı.
DEMİRTAŞ, YÜKSEKDAĞ VE TÜRK'E HAPİS
Mahkeme, Diyarbakır’da yaptığı Nevruz konuşmasında terör örgütü propagandası yapmak, Diyarbakır’da halkı kanunlara uymamaya tahrik, devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan Selahattin Demirtaş hakkında toplam 42 yıl hapis cezası verdi.
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ü ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 10 yıl; Figen Yüksekdağ'ı ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak'', ''suç işlemeye tahrik'', iki ayrı ''terör örgütü propagandası'' ve ''seçim yasaklarına aykırı hareket etmek'' suçlarından toplam 30 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Eski HDP MYK üyeleri Ali Ürküt ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçuna yardım"dan 13 yıl 4 ay, ''suç işlemeye tahrik" suçundan da 4 yıl 6 ay, Alp Altınörs aynı suçlardan sırasıyla 18 yıl ve 4 yıl 6 ay, Bülent Barmaksız ise 16 yıl ve 4 yıl 6 ay hapis cezası aldı.
Eski HDP milletvekili Ayla Akat Ata ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 9 yıl 9 ay, Emine Ayna aynı suçtan 10 yıl, partinin eski PM üyeleri Ayşe Yağcı ve Aynur Aşan ise 9'ar yıl hapis cezası verildi.
AYLA AKAT ATA, AYŞE YAĞCI, GÜLTAN KIŞANAK VE SEBAHAT TUNCEL'E TAHLİYE
Ayla Akat Ata ve Ayşe Yağcı'nın tahliyelerine karar verildi. Gültan Kışanak "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak hapiste geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi.
Sebahat Tuncel de "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tuncel'in tutuklukta geçirdiği süre göz önüne alınıp yurt dışı çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verildi.
AYSEL TUĞLUK, ALTAN TAN VE AYHAN BİLGEN BERAAT ETTİ
Eski HDP milletvekilleri Aysel Tuğluk, Altan Tan, Ayhan Bilgen ile diğer sanıklardan Berfin Özgü Köse, Bircan Yorulmaz, Can Memiş, Emine Beyza Üstün ise üzerlerine atılı suçlardan beraat etti.
Mahkeme Demirtaş'ın kararını açıkladıktan sonra ara verdi. Aradan sonra mahkemenin kararını açıklamaya devam edeceği bildirildi.
DURUŞMA SALONUNDA PROTESTO
130 sayfalık kararın açıklandığı sırada salonda Kürtçe sloganlar atıldı. Mahkeme heyeti, protesto nedeniyle kararı bir süre okuyamadı. Avukatlar da sıralara vurup slogan attı ve bazıları salonu terk etti.
DAVANIN GEÇMİŞİ
İddianameye göre, Suriye'deki iç savaş nedeniyle terör örgütü DAEŞ'in Kobani'ye (Ayn el-Arap) saldırması üzerine Ekim 2014'te HDP yönetimi ile terör örgütü PKK elebaşları sokağa çıkma çağrısında bulundu.
Bunun üzerine aralarında İstanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakır'ın da olduğu 35 il ve 96 ilçede yasa dışı gösteriler başlatıldı.