Rawest Araştırmada Merkezi tarafından depremin vurduğu 5 il ve ilçelerinde 2 bin kişi ile yüz yüze yapılan araştırmada, depremin insanlardaki hayattan memnuniyetsizliği 1 kat artırdığı ortaya çıktı.
Rawest Araştırma Merkezi, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’nın Yeşilyurt, Battalgazi, Doğanşehir, Adıyaman’ın Merkez ve Gölbaşı, Kahramanmaraş’ın Onikişubat, Dulkadiroğlu ve Elbistan, Hatay’ın Antakya, Defne ve Samandağı ve Gaziantep’in Nurdağı ve Islahiye ilçelerinde toplam 2000 kişiyle yüz yüze, “Depremin Ardından değişen durum, kanaatler ve beklentiler” saha raporunu hazırladı. Araştırma sonuçlarına göre veriler şöyle:
HAYATTAN MEMNNİYETSİZLİK ARTTI
Deprem sonrasında hayatından hiç memnun olmayanların oranı erkeklere kıyasla kadınlarda, 30 yaş altındakilere kıyasla 50 yaş üstündekilerde daha yüksek çıktı. Kadınların yüzde 44,2’si, erkeklerin ise yüzde 33,7’si hayatından hiç memnun değil. Keza, 50 yaş üstündekilerin yüzde 43,5’i hayatından hiç memnun değilken, 30 yaş altındakilerde bu oran yüzde 37,6.
MEMNUNİYETSİZLİK GELİR SEVİYESİ İLE BAĞLANTILI
Hayatından hiç memnun olmayanların oranı ayda 20.000 TL ve üstünde gelire sahip olanlarda yüzde 38, geliri 5.000 TL’den az olanlarda yüzde 62,3 çıktı. Evi depremde hasar görmemişlerde yüzde 30,9 ve az hasar görmüş olanlarda yüzde 29,1, depremde evi yıkılanlarda yüzde 51 ve çok hasar alanlarda yüzde 52.
DEPREM EĞİTİMİ DE ETKİLEDİ
Veriler, gelir durumunun ve yaşanılan yerin eğitimden alınan verimi ya da bu verime dair kanaati etkilediğini gösteriyor. Tüm öğrencilerin yüzde 54,7’si, “Eğitimden aldığım verim çok azaldı” derken, aylık geliri 5.000 TL’den az olan hanelerde yaşayan öğrencilerin yüzde 75’i, çadırda kalanların yüzde 66,7’si, konteynerde kalanlarınsa yüzde 60,7’si eğitimden aldığı verimin çok azaldığı kanaatinde.
DEPREMİN YIKICI ETKİSİNDE SORUMLU GÖSTERİLENLER
Görüşmecilerin büyük kısmı depremin yıkıcı olmasında inşaat sektörünün ve müteahhitlerin rolünün yüksek olduğu kanaatinde. Depremin yıkıcı olmasında inşaat sektörünün ve müteahhitlerin sorumluluğu hiç yok diyenler yüzde 3,7, sorumlulukları az diyenler yüzde 5,3, orta düzeyde sorumlu diyenler yüzde 23,7 iken, inşaat sektörünün ve müteahhitlerin sorumluğunu yüksek bulanlar yüzde 67,3’e ulaşıyor.
BELEİYELER DE SORUMLU TUTULDU
Görüşülenlerin yüzde 7,4’ü depremin yıkıcı olmasında belediyenin hiç rolü olmadığını düşünürken, belediyenin rolünün büyük olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 52,1. çıktı.
DEPREM KONUSUNDA CİDDİ BİR BİLGİSİZLİK VAR
Araştırmanın “Analiz ve Bulgular” bölümünde ise çarpıcı tespitlere yer verildi. Deprem konusunda ciddi bir bilgisizlik olduğu ve bunun iki seviyeli olduğu belirtilen çalışmada, “Yaşanılan şehrin deprem bölgesinde olduğunu bilmeyenler ve oturduğu evin depreme dayanıklı olup olmadığını bilmeyenler, bunun üzerine hiç düşünmemiş olanları çok” denildi.
KURUMLARA DUYULAN GÜVEN AZALMIŞ”
“Deprem sonrasında çeşitli kurumlara ve gruplara güvenin değişip değişmediğinin” de irdelendiği çalışmada, “Cumhurbaşkanı, Hükümet, Valilik, Polis ve Belediye gibi depremle ve afet yönetimiyle doğrudan ilgili kurumlara duyulan güven belirgin bir biçimde azalmış” denildi.