Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin yıldönümünde, Gaziantep’in geleceği için yerel yönetimlere seferberlik çağrısında bulundu. Yılmaz, şehri deprem karşısında dirençli hale getirebilmek için çalışmalara başladıklarını duyurdu. Şehitkamil Belediyesi ve Şehitkamil Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Gaziantep Depremselliği ve Deprem Dirençli Gaziantep” konferansında, yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür de Gaziantep’in deprem gerçeğine dair önemli açıklamalar yaptı.
“Yaşananları Unutmayacağız”
Konferans, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlar için saygı duruşu ile başladı. Başkan Yılmaz, açılış konuşmasında, deprem gerçeğini unutturmamak ve kentte deprem dirençli yapılar inşa etmek amacıyla bir araya geldiklerini vurguladı. Yılmaz, “O depremi hep beraber yaşadık. O depremin altında sadece canlarımız kalmadı, hayallerimiz de kaldı. O acıları hep birlikte yaşadık. Yaşananları unutmayacağız, unutturmamaya da kararlıyız” dedi.
Seferberlik Çağrısı
Başkan Yılmaz, depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen somut bir adım atılmadığını belirterek, kent yöneticilerine seferberlik çağrısında bulundu. Yılmaz, “Dersimizi aldık demekle maalesef ders alınmıyor. Aradan 2 yıl geçse de henüz bir arpa boyu kadar yol gidememişiz. Bu şehrin bir belediye başkanı olarak Gaziantep için seferberlik çağrısı ilan ediyorum. Gelin hep birlikte depreme dirençli kent inşa edelim. Yarınlarımızı, çocuklarımızı güvence altına alalım” ifadelerini kullandı.
“6 Şubat’ı Unutmayacağız”
Şehitkamil Kent Konseyi Başkanı İrfan Demirci de 6 Şubat’ın, büyük bir acı ve yıkımın yıldönümü olduğunu belirterek, “6 Şubat, büyük bir acının ve yıkımın yıldönümü. Uzun yüzyıllar boyunca 6 Şubat’ta yaşadıklarımızı unutmayacağız” dedi.
“Bina Yapmakla Kent Depreme Hazırlanmaz”
Prof. Dr. Naci Görür ise depreme dirençli şehirler oluşturmak için alınması gereken önlemleri sıraladı. Gaziantep’in, levha sınırına yakın olmasına rağmen doğrudan bir fay hattı üzerinde olmadığını belirten Görür, deprem tedbiri almanın sadece binaları dönüştürmekle yeterli olmayacağını vurguladı. Görür, “Deprem sonrası şehirde okul yok, kanalizasyon patlamış, içme suyu gitmiş, iş dünyası çökmüş, altyapı yok. Binaları sağlam yapmak yetmez, şehri bütünsel olarak hazırlamak gerekir” dedi.
Ekonominin Rolü
Görür, Gaziantep’in deprem sonrası hızlı bir şekilde ayağa kalkabilmesi için ekonomik altyapısının da sağlam olması gerektiğini söyledi ve şehrin deprem sonrası yaşanacak zorlukları atlatabilmesi için ekonomik gücün önemli olduğunu ifade etti.
Yılmaz ve Görür’ün çağrıları, Gaziantep’in deprem riskine karşı daha dayanıklı hale gelmesi için tüm paydaşların birlikte çalışması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.