Japon efsanesine göre, dev kürek balıklarının ortaya çıkması deprem habercisi olarak değerlendiriliyor.

Japon efsanelerine göre, kürek balıkları ''ryugu no tsukai'' olarak bilinir ve ''deniz ejderhası tanrısının sarayından gelen haberci'' anlamına gelir. 

Efsaneye göre, bu dev balıklar, depremler yaklaşırken insanları uyarmak için derin denizlerden yüzeye çıkardı. 2011 yılında Japonya'nın en büyük depremi yaşanmadan önce, tam 20 kürek balığının kıyıya vurması efsaneyi yeniden gündeme getirmiş ve büyük bir kafa karışıklığına yol açmıştı.

DEPREMİN HABERCİSİ Mİ?

Her ne kadar kürek balığı gözlemleri ile depremler arasında bilimsel bir bağlantı bulunamasa da, Ağustos 2024'te Kaliforniya'da şnorkelle dalış yapan bir grup yüzücünün dev bir kürek balığına rastlaması dikkatleri yine bu yaratıklara çevirdi. 

İlginç olan ise, bu olaydan sadece iki gün sonra bölgede bir deprem yaşanmasıydı. Ancak bilim insanları, bu durumun sadece bir tesadüf olduğunu belirtiyor.

DENİZLERİN DEV YARATIĞI

Balik Manşet-1

Ringa balığının veya ''kral kurdele balığı'' olarak da bilinen kürek balığı, dünyanın en uzun kemikli balığı olarak biliniyor. 

Antarktika'nın ilk yeşil alan haritası yayımlandı Antarktika'nın ilk yeşil alan haritası yayımlandı

Genellikle 3 metre civarında olan bu dev balıklar, nadiren 11 metreye kadar uzayabiliyor. Bu da bir zürafanın boyunun neredeyse iki katı uzunluğa denk geliyor. Uzun ve ince yapısıyla dikkat çeken bu balık, deniz yılanı efsanelerine ilham kaynağı olmuş.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden biyolog Russ Vetter, On The Line podcast'inde bu gizemli balık için, ''Başından sonuna kadar, bir deniz yılanında arayacağınız tüm özelliklere sahip'' dedi.

İlginç bir şekilde, kürek balıklarının dişleri görünmüyor. Küçük avlarını yakalamak için suyu filtreleyerek besleniyorlar. 

DERİN DENİZ YAŞAMI

Kürek balıkları, denizlerin ışık almayan derin bölgelerinde, mezopelajik kuşakta yaşıyor. 

Bu bölgedeki yaşam şartları ve gözlemlenme zorlukları, bu balıklar hakkında çok az bilgi sahibi olmamıza neden oluyor. Genellikle deniz seviyesinin 200 metre altında yaşasalar da, 1000 metre derinliklere kadar inebiliyorlar. Bu derin sulardan gece yüzeye çıkıp, gündüz tekrar derinliklere dönerek hayatta kalıyorlar.

Ancak, kürek balıkları nadiren yüzeye çıkıyor. Yüzeye yaklaştıklarında ise genellikle hasta, ölmek üzere veya akıntıya kapılmış durumda oluyorlar. 

Gizemli yapıları ve nadir görülen bu devasa deniz yaratıkları, insanlarda merak uyandırmaya devam ediyor.

Japon efsanelerinde yer alan bu balıklar, her ne kadar depremleri haber veriyor olmasa da, derin denizlerin bilinmezliklerini gözler önüne seriyor.

KAYNAK: Livesience
 

Editör: EYYUP KAÇAR