Bilim insanları, Plüton'da oluşan büyük beyaz alanın, yavaş bir çarpışma sonucunda oluşan bir nitrojen buzunu biriktirdiğini öne sürüyor.
Arizona Üniversitesi Ay ve Gezegen Laboratuvarı profesörü Erik Asphaug, Plüton'un yüzeyinde yer alan ve ''Plüton'un kalbi'' olarak adlandırılan beyaz alan ile ilgili sırrın aydınlatıldığını söyled.
Asphaug, Plüton'un yüzeyindeki bu ilginç oluşumun, Kansas eyaletinden bile büyük bir alanı kaplayan bir nitrojen buzlu kaya ile gerçekleşen bir çarpışmanın sonucu olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.
Bulgunun, gezegenler arası çarpışmaların nasıl gerçekleştiğini anlamaya büyük bir katkı sağladığını belirten Asphaug, Plüton'un kalbinin oluşumunu inceleyen ekip, çeşitli çarpışma açılarını ve çarpanların boyutlarını test etmek için sofistike bir simülasyon yöntemi kullandıığını ve bu simülasyonların, kalbin oluşumunda önemli bir rol oynayan faktörleri ortaya çıkardığını kaydetti.
''PLÜTON'DA YÜZEY OKYANUSU YOK''
Araştırmacılar, Plüton'un kalbinin muhtemelen uzun şekline yol açan eğik bir çarpışmadan kaynaklandığını kaydederek, bunun da muhtemelen gezegenin erken dönemlerinde meydana gelmiş olabileceğini bildirdi.
Plüton'a çarpan buzlu kayanın çapının yaklaşık olarak 730 kilometre civarında olduüunu ve bu çarpışmanın, gezegenin bazı bölgelerini eritmediğini, sıvılaştırmadığını, çünkü Plüton'un buzlu çekirdeğinin çarpışma enerjisini emdiğini belirten araştırmacılar ayrıca, Plüton'un buzlu dış katmanlarının altında bir yüzey altı okyanusu bulunmadığını öne sürdü.
''Bu bulgu, Plüton'un kalbinin yerleşimini açıklamak için sıvı bir okyanusun gerekli olmadığını gösteriyor'' diyen araştırmacılar, Plüton'un gizemlerinden birini daha çözdüklerine inandıklarını ve gezegenler arası çarpışmaların nasıl karmaşık olabileceğini daha iyi anladıklarını kaydetti.