Magazin

Dilan ve Engin Polat’ın Mal Varlığı Yedieminin Elinde! Yediemin Kimdir, Ne İş Yapar?

Abone Ol

Dilan Polat ve Engin Polat çifti, kara para aklama ve vergi kaçırma suçlamalarıyla gündeme gelmişti. Çiftin tüm mal varlığına el konulduğu ve yurt dışına çıkış yasağının getirildiği açıklandı. Çiftin mal varlığı, yediemin adı verilen bir kişi veya kuruma emanet edildi. Yediemin, malın sahibi değil, koruyucusu olarak görev yapacak. Peki Yediemin kimdir, ne yapar? Yedieminlik durumunda nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...

Sosyal medyada hazırladıkları videolarla ünlenen Dilan Polat ve Engin Polat çifti, son zamanlarda iş yerlerine yapılan silahlı saldırılarla gündeme gelmişti. Çift hakkında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından kara para aklama ve vergi kaçırma soruşturması başlatılmıştı. MASAK raporunda, çiftin şirketler arasında şaibeli ilişkiler kurduğu ve naylon fatura düzenlediği belirtilmişti.

Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin soruşturması devam ederken, çiftin tüm mal varlığına el konulduğu duyuruldu. Çiftin birinci ve ikinci derece akrabalarının da mal varlıklarına el konulduğu bildirildi. Ayrıca çift hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Çiftin mal varlığı, yediemin adı verilen bir kişi veya kuruma teslim edildi.

YEDİEMİN NE DEMEK?

 Yediemin, malın sahibi olmayan ancak onu koruyan ve saklayan bir kişi veya kurumdur. Yediemin kelimesi Arapça kökenli olup “güvenli el” anlamına gelir. Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin mal varlığı, yediemine teslim edilerek güvence altına alındı. Çiftin dava süreci sonuçlanana kadar mal varlıkları yediemine ait olacak. Dava sonucunda malın gerçek sahibi belli olacak ve mal ona iade edilecek.

Yediemin kelimesi hukukumuzda da birçok yerde kullanılır.

Yedieminlik durumu, çeşitli durumlarda ortaya çıkabilir. Örneğin, bir mahkeme davası sırasında delil olarak kullanılacak eşyalar yediemin tarafından korunabilir. Bu durumda, yediemin, bu eşyaları güvenli bir şekilde saklamakla ve gerektiğinde mahkemeye sunmakla sorumludur. Aynı şekilde, trafik kazası sonucunda hasar gören bir araç, trafik polisi veya sigorta şirketi tarafından yediemin olarak atanabilir. . Yediemin, aracı güvenli bir yerde muhafaza eder ve gerektiğinde sahibine iade eder veya diğer ilgili işlemleri gerçekleştirir.

Yedieminlik, malın güvenliği ve korunmasıyla ilgili önemli bir sorumluluk taşır. Yediemin, malın hasar görmemesi veya kaybolmaması için gerekli önlemleri almalı ve malı sahibine verme veya diğer talimatları yerine getirme konusunda dikkatli olmalıdır. Yedieminlikle ilgili yasalar ve düzenlemeler, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Dolayısıyla, yedieminlik durumunda spesifik bir hukuki düzenlemeye veya yerel mevzuata başvurmak önemlidir.

İcra İflas Kanununda haciz edilen bir malın satışı gerçekleştirilinceye yahut taşınır bir malın tahliyesi durumunda malın sahibi bulunana dek ya da sahibi teslim alana dek muhafaza edilmek üzere teslim edildiği kişiye denir yediemin.
Bunun dışında orman kanunu ve borçlar kanunda da yedieminlik geçmektedir.

Yine icra iflas kanunda, tedbir ve iflas durumlarında da birden fazla kişi arasında hukuki durumu çekişmede olan mal üzerindeki mevcut durum neticelenene kadar güvenli bir yere emanet edilme ihtiyacı durumunda yediemin gündeme gelmektedir.