Diyarbakır Barosu, 16 Mart 1988'de Halepçe kasabasına düzenlenen ve binlerce Kürt yurttaşın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan kimyasal saldırının 36’ncı yıldönümünde bir mesaj yayınladı.

Diyarbakır Barosu, yayınladığı mesajda katliamda yaşamını yitirenler anılırken, sorumlulardan hesap sorulması çağırısı yaptı.

diyarbakir-barosu-2

‘Halepçe Soykırımının tüm ülke parlamentolarında tanınması için çağrıda bulunuyoruz’

Diyarbakır Barosu’nun sosyal medyadan paylaştığı mesaj şöyle:

“Halepçe Katliamının 36. yıldönümünde yaşamını yitiren insanlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, insanlığa karşı işlenen bu utanç verici suçu lanetliyoruz.

16 Mart 1988'de Kürtler, Baas Rejiminin gerçekleştirdiği ve tarihin tanık olduğu en büyük katliamlardan birinin hedefi olmuştu. Halepçe'de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 5 bini aşkın sivil Kürt kimyasal gazlardan zehirlenerek hayatını kaybetmiş, 7 binden fazla Kürt bu saldırılarda yaralanmıştı. Kimyasal gazlarla yapılan saldırının etkileri uzun yıllar boyunca devam etmiş ve günümüze kadar yaklaşık 45 bin kişinin öldüğü, 60 binden fazla kişinin de sakat kaldığı tahmin edilmektedir.

Halepçe'de; Cenevre Sözleşmeleri, BM Soykırım Suçunu Önleme Sözleşmesi ve Kimyasal Silahların Kullanımının Yasaklanmasına Dair Sözleşme olmak üzere tüm uluslararası belgeler ihlal edilmiştir.

Diyarbakır Barosu olarak bir kez daha soykırımda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, bu ağır suçun tüm sorumlularının adalet önünde hesap vermesini bekliyor, Halepçe Soykırımının başta TBMM olmak üzere tüm ülke parlamentolarında tanınması için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.”

Editör: ALİ ABBAS YILMAZ