Diyarbakır merkez Yenişehir Belediye Kadın Erkek Eşitlik Komisyonu, çalışmalarına ilişkin hazırlamış olduğu komisyon raporunu belediye meclisine sundu.
Raporda kadınların iş yaşamındaki dezavantajlığına ve gördükleri ekonomik şiddete vurgu yapılarak, kadınlar için pozitif ayrımcılık yapılması talep edildi.
Kadın Erkek Eşitlik Komisyonun raporunda , Türkiye'de her 10 erkekten 7’sinin işgücünde yer aldığı geri kalan 3 erkekten birinin emekli, birnini öğrenci, diğerinin ise sağlık nedeniyle çalışmadığı belirtildi.
Koşullar elverdiği halde ''evin masraflarını karşılamamak, para vermemek, kısıtlı para vermek, ailenin gelir ve giderleri konusunda bilgi vermemek, maddi konularda fikir almadan tek başına karar vermek, kişinin mallarına ve gelirine el koymak, çalışmasına engel olmak, istemediği işte zorla çalıştırmak gibi davranışlar'' ekonomik şiddet olduğu vurgulanan raporda şunlara yer verildi:
''Ekonomik şiddet de genellikle duygusal/psikolojik şiddet gibi tek seferlik eylemlerden çok sürekli bir durumu tarif eder. Ev kadınları tüm zamanlarını evin ve aile üyelerinin bakım işlerine ayırmak zorunda kalınca, ekonomik haklarından pek çoğunu kullanamıyor. Ev kadınlarının ücretsiz olarak yaptığı bütün işler, parasal bir karşılığı olmadığı için sanki değersizmiş gibi görülür.’’
Raporda, ayrıca ekonomisi yükünün kadınlar ve erkekler, aileler ve kamusal hizmetler arasında dengeli paylaşımında İşYaşam Dengesinin oluşturabilmesi, Aile için Ekonomik şiddetin önüne geçilebilmesi ve ekonomiye katkılarının daha fazla sağlanması için ''öncelikle belediye olmak üzere işe alımlarda kadın çalışanların alınmasına öncelik gösterilmesi'' aynı zamanda ilçemizde yaşayan kadınlara bu konuda gerekli seminerlerin verilmesi gerektiği vurgulandı.
2025 yılı ocak ayı toplantısında raporu gündemine alarak oylamaya sunan Yenişehir Belediye Meclisi, oybirliği ile kabulüne karar verildi.