Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı toplantısında Kürtçe kavram ve mesleki terimlerin standart bir hale getirilmesi konusunu ele aldı.

Yapılan görüşmede ''Kürtçe’nin lehçeli ve şiveli bir dil olmasından ötürü, kamusal hizmet alanı olan belediyelerimizde sıkça kullanılan Kürtçe kavram ve mesleki terimlerin standart bir hale getirilmesini zorunlu kılmaktadır. Hizmet alan paydaşlarımızın çok dilli hizmete erişimini kolaylaştırmak ve hizmet kalitesini arttırmak için ortak bir terminoloji oluşturulması elzem’’ olduğu vurgulandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde, hizmet veren birimlerin isimlerinin ortak bir terminolojiye kavuşması için bir çalıştayın düzenlenmesi, dil alanındaki uzmanlarının katılımıyla düzenlenecek olan çalıştayda ortaya çıkan veriler sonucunda pilot uygulamanın başlatılmasına, bu çalıştayın sonucunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini pilot kurum seçerek Kürtçe terminolojinin uygulanmasını kararlaştırıldı.

GAP BELEDİYELER BİRLİĞİ'NE  DE SUNULACAK

Diyarbakır Bağlar’daki o cadde 11 gün kapatılacak Diyarbakır Bağlar’daki o cadde 11 gün kapatılacak

Pilot uygulamada elde edilecek başarılı sonuçlar, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği bünyesindeki tüm üye belediyelerinde ortak bir terminoloji kullanılmasının için önerilecek.

Pilot2

ÇALIŞTAY DÜZENLENECEK

Görüşme sonucunda oy birliğiyle alınan kararın devamı şöyle:

''Bu amaçla düzenlenecek çalıştayın, Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçelerinde yapılması, Çalıştayın bu alanda uzman kişilerce düzenlenmesi ve çalışılmas Çalıştayın en az 5, en fazla10 gün süresince gerçekleştirilmesi, Çalıştay için gerekli kırtasiye ve elektronik malzemelerin temin edilmesi, Çalıştaya katılımcıların Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığınca davetiye usulüyle çağrılması, Çalıştayda elde edilen sonuçların dijital ve matbu olarak yayımlanması, Çalıştayda elde edilen sonuçların Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği’ne sunularak; tüm üye belediyelere gönderilmesine ve uygulanmasının, uygun olacağı kararına varılmıştır.

Editör: Özgür Ayaydın