DİYARBAKIR

Diyarbakır bu yıl "çifte bayram" yaşadı

Abone Ol

9 günlük Ramazan Bayramı'nda yerli turistlerin rotası ağırlıklı olarak, Doğu ve Güneydoğu illeri oldu. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, son yılların en kalabalık bayramlarından birini geçirdi.

Bayram tatili boyunca kentteki yatak doluluk oranı yüzde yüze ulaşırken, özellikle Sur ilçesindeki tarihi hanlar, hamamlar, camiler, kiliseler, surlar, içkaledeki müze kompleksi ve Zerzevan kalesi başta olmak üzere birçok mekan adeta doldu taştı. 

Bu durum uzun yıllardır bu günleri iple çeken işletmeleri de memnun etti. İş insanı Serdar Ay, kudretli topraklara sahip Mezoptamya coğrafyasının merkezinde Diyarbakır'ın durduğunu belirterek, "Bu bayramda beklentimizin çok üzerinde yerli ve yabancı turist geldi" dedi. 

İş insanı Ay, şöyle devam etti:

"Mezopotamya çok kudretli topraklara sahip bir coğrafya. Bunun merkezinde de Amed, Diyarbakır duruyor. Bu yıl bayramda beklentimizin çok üstünde yerli ve yabancı turist aldık. Bayram süresince 500 bine yakın ziyaretçimiz vardı. Bu yıl ki hedefimiz 2 milyon 500 bin kişiyi ağırlamak. Depremden dolayı epey sıkıntılı bir süreç yaşadık. Bu sıkıntılı sürece rağmen 1 milyona yakın turist ağırlamış olduk. 2,5 milyon turisti rahatlıkla ağırlayacağımızı düşünüyoruz. Bunu daha da yukarılara çekmek gibi çalışmalarımız var. Mezopotamya treni projelerimiz de vardı. Bunun lansmanı yapılıyor. Bununla beraber çok değişik formasyonlarda çalışmalar olacak. İnanıyorum ki daha önce yapmış olduğumuz Mezopotamya Altın Üçgeni projemize üstüne eklenerek devam eden bir süreç olacağı kanaatindeyim. Diyarbakır kent olarak gastronomide, kültürde, sanatta çok ön planda olan bir şehrimiz. Bu vesileyle bu unvanını daha da büyüteceğini düşünüyorum. Çünkü 12 bin yaşındaki bir şehirden söz ediyoruz. Onun için umutluyuz." 

Bin yıldan fazladır ayakta duran Mar Petyun Keldani Kilisesi'ndeki cafeyi işleten Maria Karadayı, çok hareketli bir bayramı geride bıraktıklarını ve bundan memnuniyet duyduklarını söyledi. Diyarbakır'ın kadim bir şehir olduğunu tarihiyle, kültürüyle, gastronmisiyle ıllardır hak ettiği ilgiyi yeni görmeye başladığını anlatan Karadayı, şunları söyledi:

"Bu bayramda geçtiğimiz bayramlara göre Diyarbakır’a ilgi çok arttı. Bundan çok mutluyuz. İleriki süreçte Kurban Bayramı’nda ilginin bu şekilde olmasını, hatta artmasını temenni ediyorum. Diyarbakır’ımız gastronomisi, tarihi, kültürü, tarihi yapıları hanları hamamları ile çok zengin bir şehir. Ziyaretçilerimizin gelmesini, görmelerini ve hatta şu an bulunduğumuz yerde Keldani kahvesini deneyimlemelerini öneririm."

ESNAF DA İKİNCİ BAYRAMI YAŞADI

Bayramda Diyarbakır'a gelenlerin yiyecek konusundaki tercihi ağırlıklı olarak ciğer kebabı ve Diyarbakır kahvaltısı oldu. Uzun yıllardır cafe işleten Sait Eroğlu, ilk kez bu denli kalabalık bir bayrama şahit olduğunu söyledi. 

Kente gelen turistlere hizmet etmekten mutlu olduklarını belirten Eroğlu, "Diyarbakır'da 9 günlük bayram çok güzel geçti. Dışardan gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet etmekten gayet memnuniyet duyduk. Daha önceki yıllarda Diyarbakır 1 milyon turist hedefliyor. Sadece 9 günde 500 bin sayısına ulaşıldı.  Hedefimiz 5 milyon turist. Çok güzel bir bayramdı, aşırı yoğunluk vardı. Esnaf olarak ikinci bayramı yaşadık."