Merkez, Bahçeli’nin 1 Ekim’de, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 2024-2025 yasama yılı açılışında DEM Parti Sıralarına gidip DEM Parti Eş Başkanları ile tokalaşması ile başlayan gelişmelere ilişkin 27 Ekim -15 Kasım 2024 tarihleri arasında, 19 ilde bir anket çalışması gerçekleştirdi.
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Aydın, Batman, Tunceli (Dersim) Diyarbakır, Elâzığ, Hakkâri, Kars, Mardin, Mersin, Muğla, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Zonguldak illerini kapsayan ve %3,16 hata payı ve %98 güven aralığı gözetilen anket çalışmasına toplam 1358 kişi katıldı.
Çarpıcı sonuçların çıktığı çalışmaya katılanların %51,6’sı Erkek, %48,1’i Kadın, %0,2’si LGBTİQ+ görüşmecilerden oluşmuştur. 18 yaş üstü tüm yaş gruplarından katılımın sağlandığı çalışmanın %29,6’sı 35-44 Yaş, %22,6’sı 45-54 Yaş grubundan oluştu.
GENÇ NÜFUS EKONOMİK KRİZ VE İŞSSİZLİĞİ ÖNEMLİ SORUN OLARAK GÖRÜYOR
Türkiye’nin temel sorunları ile araştırma grubunun yaş kategorileri karşılaştırıldığında; Yaş küçüldükçe “Ekonomik kriz ve işsizliği” en önemli sorun olarak görenlerin oranında artış olduğu; Kürt sorununun Türkiye’nin en temel sorunu olarak görenlerin 55-64 yaş grubunda kümelenmiş olduğu görüldü. Muhalefetsizliği Türkiye’nin temel sorunu olarak görenlerin 18-24 yaş ile 65 yaş üstü grupta kümelenmiş olması, Mültecileri sorun addedenlerin oranının yaş oranı büyüdükçe çoğalması dikkate çekti.
Ankette şu görüşlere yer verildi:
“Ekonomik kriz ve İşsizlik tüm parti seçmenlerinde öncelikli birinci sorun olarak öne çıkarken, AKP’ye oy verdiğini söyleyenlerin %10,8’i için Çatışma ve Şiddet ortamının, %10,2’si için Demokrasinin olmayışının öncelikli sorun olarak tariflenmesi dikkate değer bir konudur. Yine Oy Kullanmadığını söyleyenler ile HDP/Yeşil Sol partiye oy verdiğini söyleyenlerin İkinci sırada öncelikli sorun olarak Kürt Sorununa işaret ettiği, CHP ve İYİ Partiye oy verdiğini söyleyen seçmenlerin ikinci sırada Cumhurbaşkanlığı sistemini sorun olarak işaretlediği, MHP’ye oy verdiğini söyleyen grubun ikinci ve üçüncü sırada Eğitim Sistemi ile Mültecileri sorun olarak işaretlediği görülmüştür. Ayrıca araştırma grubunun toplamda %47’si Kürt Sorununun Ekonomik Kriz/İşsizlik Sorununa etkisi olduğunu, %49,5’i Kürt Sorununun Demokrasi Sorununa etkisi olduğunu, %43,6’sı Kürt sorununun Hukuk Sisteminin Mevcut Durumuna etkisi olduğunu, %53,4’ü Çatışma ve Şiddet Ortamına etkisi olduğunu, %54’ü Dış Politika Sorunlarına etkisi olduğunu bildirmiştir. Araştırma grubuna “MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Meclis Genel Kurulunda DEM PARTİ Grubu ile Tokalaşmasını Nasıl Değerlendiriyorsunuz?” sorusu yöneltilmiştir. Bu soruya katılımcıların toplamda %43,7’si “olumlu” yanıtını verirken, %27,1’i “olumsuz”, %28,9’u Kararsızım yanıtlarını vermişlerdir. Bu veriye göre toplumun önemli kesimi Bahçeli’nin girişimini olumlamaktadır.”
YÜKSEK YAŞ GRUBU BAHÇELİ’NİN GİRİŞİMİNE OLUMLU BAKIYOR
Araştırmada, yaş grubu tablosu incelendiğinde yaş arttıkça Bahçeli’nin girişimini olumlayanların oranının arttığı na dikkat çekildi.
Ankette, şu noktalara da dikkat çekildi:
“Yine AKP’ye oy verdiğini bildiren görüşmecilerin toplamda %46,9’u, MHP’ye oy verdiğini bildiren görüşmecilerin toplamda %51’i, YSP/HDP’ye oy verdiğini bildiren görüşmecilerin toplamda %53,1’i, CHP’ye oy verdiğini bildiren görüşmecilerin %31,4’ü girişimi olumlu bulduğunu söylerken kararsız olduğunu söyleyen geniş bir kesimle de karşılaşılmıştır. İyi Partiye oy veren görüşmecilerin %69,7’si, Zafer partisine oy verdiğini söyleyen katılımcıların tamamı, CHP’ye oy verdiğini bildiren katılımcıların %41,9’u Bahçelinin tokalaşma girişimini olumsuz bulması dikkat çekmiştir. Devamla araştırma grubuna “Devlet Bahçeli’nin Çıkışının Kürt Sorununda Yeni Bir Çözüm ve Müzakere Sürecine Evrilmesi Sizce Mümkün Mü? Sorusu yöneltilmiş, Bu soruya görüşmecilerin %27’si Evet, %30’u Hayır, %19’u Kısmen, %14’ü Kararsızım, %8’i Böyle Bir Sorun Yok, %2’si Fikrim Yok şeklinde yanıtlar vermişlerdir.”
Yaş grupları incelendiğinde bu soruya “Hayır” diyenlerin 18-24 yaş ile 65+ yaş gruplarında kümelendiği, yaş arttıkça evet diyenlerin oranında artış görüldüğü belirtilerek, “Hayır diyenlerin parti eğilimleri incelendiğinde sırasıyla %39,8’inin CHP’ye, %27,3’ünün İyi Parti’ye, %26,4’ünün MHP’ye, %25’inin YSP/HDP’ye, %22,1’inin AKP’ye oy veren katılımcılardan oluştuğu görülmüştür. Araştırma grubuna bu kapsamda ayrıca “Devlet Bahçeli Tarafından Atılan Adımların Kürt Sorununda Yeni Bir Çözüm ve Müzakere Sürecine Evrilmesi İçin Öncelikli Olarak Ne Yapılmalı?” sorusu da yöneltilmiştir. Açık uçlu yanıtların alındığı bu soruya gelen yanıtlara göre; %17,4’ü Taraflar Birbirine Karşı Samimi Olmalı ve Güven Vermeli, %11,8’i Adalet/Eşitlik ve Hukuk Tesis Edilmeli, %8,9’u Önce Demokratikleşme Olmalı, %7,3’ü PKK Askeri Operasyonlar ile Bitirilmeli, %6,3’ü Toplumu Barışa Hazırlayacak Etkinlikler Planlanmalı, %5,7’si İmralı Tecridi Kaldırılmalı/Öcalan Serbest Bırakılmalı şeklinde yanıt vermiştir Araştırma grubuna ayrıca oy verme tercih ve eğilimleri de sorulmuştur. Bu yanıtlara göre “Oy Kullanmayacağım” ve “Kararsızım” diyenlerin toplam oranı %18,9 iken; AKP’nin 4,8’lik, CHP’nin 2,5’lik, MHP’nin 1’lik bir erime yaşadığı; DEM Parti’nin 0,9’luk, İyi Parti’nin 0,4’lük bir artış sağladığı görülmüştür. Veri tabloları incelendiğinde Bahçeli’nin girişiminin MHP’de önemsenencek bir erimeye yol açmadığını kayda düşmek gerekecektir.” denildi.