Alınan kararla Diyarbakır, deprem bölgesinden çıkarıldı. Bu da esnafın tepkisine neden oldu.
Herkesin bildiği gibi Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 yılında yaşanan deprem, bölgede çok ciddi kayıplara yolaçtı. Diyarbakır da bu depremden etkilenen iller kategorisine alındı.
Meydana gelen depremde Diyarbakır’da 2082 iş yeri yıkıldı. Ağır hasar gören, yıkılmayı bekleyen sayısız iş yeri ve bina var.
Diyarbakır halen yaşadığı depremin etkisini tam olarak üzerinden atamazken böyle bir karar alınması esnafı oldukça zora sokacaktır.
ayrıca, bu kararla birlikte, esnaf ve sanatkârlar için kullandırılan hazine destekli kredilerin faiz oranlarının, Halk Bankası tarafından kademeli olarak 10-15 puan artırılması da işin ayrı bir boyutu.
Hazine destekli kredilerin faiz oranlarının artırılması, esnaf ve sanatkârların omuzlarına yeni bir yük bindirecek.
Ekonomik olarak zaten zor durumda olan esnaf, bu faiz artışlarını nasıl kaldırabilir? Bir tarafta deprem yaraları, diğer tarafta ekonomik kriz...Ayakta kalma mücadelesi veren esnafın bu şartlardaayakta kalması mümkün mü?!
Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği’nin de belirttiği gibi, yeni kullandırılacak kredilerde faiz oranlarının artırılması bir nebze anlaşılabilir. Ancak mevcut kredilere yapılan bu ani faiz artışı, esnafın belini daha da bükmekten başka bir işe yaramaz.
Bu kentin insanları, bu ülkenin en çalışkan, en cefakâr insanlarıdır. Diyarbakır esnafı, her türlü zorluğa karşı dimdik durmayı başarmış, ama şimdi böylesine haksız bir uygulama karşısında çaresiz bırakılmıştır.
Hükümet yetkilileri, esnafın; Diyarbakır'ın deprem bölgesinden çıkarılması ve faiz artışlarının adaletsizliğine karşı yükselttiği çığlığına kulak vermelidir.
Deprem bölgesinden çıkarılan Diyarbakır’ın, faiz artışları altında ezilmesine seyirci kalınmamalıdır.
Esnafın kepenk indirmesi demek, yüzlerce kişinin işsiz kalması demektir.