Diyarbakır'da bir dönem yaşanan sokağa çıkma yasakları sırasında tahrip edilen ve daha sonra birçok tescilli yapının yıkılarak, yerine betonarme yapıların inşa edildiği, UNESCO tarafından raporlandı.
UNESCO'nun yaptığı inceleme sonucu hazırlanan raporda, surların; ''Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi''ne alınması isteniyor. BU rapor da Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'da düzenlenecek olan toplantıda Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınacak ve çıkarılacak ülkeler toplantısında ele alınarak değerlendirilecek.
Dünyada bir çok ülke UNESCO'nun bu listesine girmenin çabası içinde. Yıllardır girişimlerde ve çalışmalarda bulunmasına rağmen listeye giremeyen ülkeler var.
Listeye girmek demek, o eserin dünyaca tanınması ve o bölgeye yerli, yabancı turistin gelmesi demek. Bu nedenle listeye alınan kültür varlıkları, bulunduğu kentin insanları tarafından da sahipleniliyor, çünkü kente büyük getirisi oluyor ve kentin kalkınmasına yardımcı oluyor.
Dünya Kültür Mirasi Listesi'nden çıkarılıp, ''Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'''ne alınmak demek, itibar kaybı demek.
UNESCO raporuna göre, Diyarbakır surlarının bu listeye alınması muhtemel. Ancak, önemli olan bundan sonrası. Tehlikeli miras listesine alındıktan sonra zarar devam ederse, listeden tamamen çıkarılıyor. Ancak, alana verilen önem arttırılmış ve daha iyi korunmaya başlanmış ise tekrar normal listeye geçilebiliyor.
Temennimiz, Diyarbakır için böyle bir kararın çıkmamasıdır. Kötü sonuç çıkarsa, dediğim gibi ondan sonra yapılacak çalışma çok önemli. Böyle bir karar alınırsa, surların ve Hevsel bahçelerinin eski konumuna getirilmesi için yoğun bir çalışma gerekir.
''Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı'', 2015 yılında Almanya'nın Bonn kentinde gerçekleşen 39. UNESCO Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nda, Türkiye'nin 14. miras alanı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedildi.
UNESCO'NUN ''TEHLİKE''LİSTESİ
Dünya Miras Listesi’nde yer alan varlıkların listeden çıkarılma olasılığına karşı bu mirasların daha iyi şartlarda korunmasını garanti altına almak üzere UNESCO ''Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi''ni oluşturdu.
UNESCO Dünya Miras Merkezi, her yıl düzenli olarak toplandığında bir yandan yeni adaylık başvurularını gözden geçirirken diğer taraftan listedeki mevcut alanların korunma durumlarını da inceler.
Taraf devletlere tavsiyelerde bulunur, üstün evrensel değerini yitirme riski bulunan alanların 'Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesi’ne kaydırılmalarını değerlendirir.
Riyad'da verilecek kararla Diyarbakır'ın surlarıyla ilgili kaderi belirlenecek.