DİYARBAKIR

Diyarbakır Karpuzunun sırrı anlatılacak

Abone Ol

Özgür Ayaydın

Güneydoğu'nun en büyük karpuz yetiştiricisi olan ve geçen yıl 150 bin ton ürün hasadı yapan Diyarbakır'da bu ürün ile ilgili çalıştay düzenlenecek.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kayapınar Belediyesi işbirliğinde “Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliği Çalıştayı”  26 Şubat 2024 tarihinde, Diyarbakır ilinde Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Dr. Öğretim Üyesi Vedat Pirinç, karpuzun Diyarbakır'ın sembolü olmanın ötesinde yörenin kültürü ve ekonomik hayatta da önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Diyarbakır Karpuzu adına düzenlenen ve yıllardır geleneksel olarak sürdürülen; karpuz yarışması ve festivalleri ile de güncelliğini korumuş ve varlığını günümüze kadar devam ettirdiğini aktaran Pirinç, şunları kaydetti:

''Çalıştayda, Diyarbakır karpuz tiplerinin temel özellikleri ile tanıtmak ve kaybolmaya yüz tutmuş bu tiplerin tekrar yetiştiriciliğinin yapılmasına dikkat çekilecek. Diyarbakır karpuzuna ait yetiştirme yöntemi olan kuyu karpuzu yetiştiriciliğini tekrar gündeme taşımak ve uygulanmasına yardımcı olacak. Uzmanlar, Diyarbakır karpuzu yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, ekonomik öneminin ortaya konulması ve görülen hastalık ve zararlılarına yönelik mücadele yöntemleri belirlenecek. Ayrıca Diyarbakır karpuz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasında çiftçilere ve yeni öğreticilere etkin eğitim programlarının belirlenerek hedef kitleye ulaşmada yöntemler belirlenecek.''

Pirinç, çalıştaya, Diyarbakır karpuzu yetiştiriciliği yapan çiftçiler, Tarım meslek lisesi öğrencileri, Ziraat Fakültesi ve Tarım Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, ziraat mühendisleri ve konu ile ilgili diğer paydaşların katılım sağlayacağını da dile getirdi.