Genel

Diyarbakır Milletvekili Çelenk, Google için soru önergesi verdi

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, TBMM Başkanlığına son dönemde Türkiye'deki bağımsız medya kuruluşlarının, özellikle Google platformlarındaki ‘Google Haberler’ ve ‘Keşfet’ gibi sekmelerde görünürlüklerinin ciddi şekilde azalmasına ilşkin soru önergesi sundu.

Abone Ol

Milletvekili Çelenk, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde, özellikle Google platformlarındaki ‘Google Haberler’ ve ‘Keşfet’ gibi sekmelerde görünürlüklerinin ciddi şekilde azalması, bu kuruluşların dijital trafiğinde yüzde 60 ila yüzde 80 oranında bir düşüşe yol açtıtğını belirtti.

Bu durumun basın özgürlüğü ve yurttaşların haber alma hakkı açısından ciddi endişeler yaratmakta ve bağımsız gazetecilik yapan medya kuruluşlarının ekonomik varlığını tehdit ettiğini vurgulayan Çelenk, soru önergesinde şunlara yer verdi:

''Aynı içeriklerin bağımsız medya kuruluşlarında düşük trafik alırken büyük medya kuruluşlarında yüksek trafik görmesi, bu müdahaleyi şüpheli hale getirerek sorgulanmasına yol açmakta ve medyada tekelleşme riskine dair ciddi endişeleri beraberinde getirmektedir. Sayfa trafiğindeki düşüş, bağımsız medya kuruluşlarının Basın İlan Kurumu'nun (BİK) reklam verilebilirlik kriterlerini karşılayamama riskini artırmaktadır. Bunun yanı sıra, Google trafiğinin azalması nedeniyle Google reklam gelirlerinde yaşanabilecek kesintiler, bu kuruluşlar üzerindeki mali baskıyı daha da derinleştirmektedir. Bu süreç, bağımsız gazetecilik yapan medya ağlarının yanı sıra yerel basını da olumsuz etkileyerek yayın faaliyetlerini ciddi şekilde tehlikeye atmaktadır. Ayrıca, Google Türkiye temsilciliğinin bu trafik düşüşlerine ilişkin ne kamuoyuna ne de etkilenen medya kuruluşlarına herhangi bir açıklama yapmaması, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri açısından büyük bir eksikliktir.''

Sevilay Çelenk'in konuyla ilgili yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

''Türkiye’de faaliyet gösteren bağımsız medya kuruluşlarının, Google platformlarında ‘Google Haberler’ ve ‘Keşfet’ sekmelerinde görünürlüklerinin azalmasına neden olan algoritma değişikliği hakkında yetkililerin bilgisi var mıdır? Bu konuda herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?

Trafik kaybı ve görünürlük sorunu nedeniyle mağduriyet yaşayan medya kuruluşlarıyla bir araya gelerek sorunlarını dinlemek ve çözüm yolları geliştirmek için bir planlamanız var mı?

Google Türkiye temsilciliğiyle, bağımsız medya kuruluşlarının trafik kaybı ve görünürlük azalmasıyla ilgili bir görüşme yapılmış mıdır? Bu konuda temsilcilikten tarafınıza herhangi bir bilgi veya açıklama iletilmiş midir?

Dijital medya kuruluşlarının Google ve benzeri platformlarda adil bir şekilde temsil edilmesini sağlamak için bir düzenleme veya protokol planlanmakta mıdır? Bu konuda tarafınızca bir çalışma yürütülmekte midir?''