Kadim kent Diyarbakır tarihte, salgın hastalıkların yanı sıra 6 kez de çekirge istilasına uğramış.

Diyarbakır, yüzyıllar boyunca çekirge istilasının ağır yükünü omuzlamış bir şehir. Tarihi kayıtlara göre, 18. yüzyıldan itibaren bölge, kuraklık ve çekirge afetlerinin ortak etkisiyle büyük yıkımlara uğradı. Özellikle 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başları, bölge halkını açlık ve yokluğa sürükleyen şiddetli istilalara sahne oldu.

BiRİBİRİNİ KOVALAYAN FELAKETLER

Diyarbakır, 1886, 1890, 1904, 1905, 1914 ve 1919 yıllarındaki büyük istilacılardan sonra neredeyse haritadan silindi. Tarım arazileri yerle bir oldu, hayvanlar telef oldu ve kıtlık kapıyı çaldı. Halk, devletten yardım beklerken eşkıyalık arttı ve güvenlik sağlamak zorlaştı.

EKONOMİK VE SOSYAL ÇÖKÜŞ

Bu felaketlerin, Diyarbakır'ın ekonomisini ve sosyal yapısını derinden etkilediği belirtilerek, istilalarla üretimin durduğu, ticaretin zayıfladığı ve bunun sonucunda göçlerin başladığı belirtiliyor.

Arşiv belgelerindeki kayıtlarda, çekirgelerin tarım ürünlerini yok etmesiyle fiyatların fırladığı ve halkın açlıkla mücadele etmek zorunda kaldığı da ifade ediliyor.

NEDEN DİYARBAKIR ?

Diyarbakır’da öğrenciler istedi Ebru Yaşar söz verdi Diyarbakır’da öğrenciler istedi Ebru Yaşar söz verdi

Peki, neden Diyarbakır sürekli bu belayla karşı karşıya kaldı? 

Bölgenin coğrafi konumu ve iklimi, çekirgelerin üreme ve yayılması için ideal bir ortam sağladı. Kuraklık ve sıcaklık artışları, çekirge sayılarında patlamaya neden oldu.

KAYNAK: Dr. Hakan Asan

Editör: EYYUP KAÇAR