Diyarbakır, Surlar ve Hevsel Bahçelerinin Dünya Kültür Mirası Listesi’nden çıkarılarak Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne alınması önerisinin görüşüleceği UNESCO'nun toplantısına odaklanmıştı. Önerinin oylandığı Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’dan çıkacak karar için adeta nefesler tutulmuştu.
Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri'nin ''Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi''ne alınma önerisi yapılan oylamayla kabul edilmedi. Böyle bir listeye girmeyi hiç bir ülke istemez. Tehlikeli dünya mirası listesine girmek demek, o ülke için prestij kaybı demektir.
Diyarbakır'da 2015 yılı sonlarına doğru Sur'da yaşanan hendek olaylarının yol açtığı tahribat ve sonrasındaki yapılaşmalarla tarihi surların ciddi anlamda zarar gördüğünü belirten UNESCO raporu de hiç iç açıcı değildi.
Riyad toplantısı öncesinde de konu, 28 Ağustos'ta ''Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması İçin Hükümetlerarası Komitesi'nin Paris'te ele alınmış ve Diyarbakır’daki Sur ve Hevsel Bahçelerindeki çalışmaların UNESCO kriterlerine uymadığına dikkat çekilmişti.
Diyarbakır’da çok sayıdaki sivil toplum kuruluşu da kararın desteklendiği yönünde UNESCO’ya bir mektup yazmıştı. STK’lar imzaladığı mektupta, iki yerin de daha iyi korunması için kararın desteklendiğine yer verdi.
Tüm bunlar birleşince olumsuz bir karar çıkacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak beklenen olmadı ve Riyad’daki toplantıda rapor kabul edilmedi. Kimilerini mutlu eden, kimilerini de üzen kararla ilgili UNESCO Türkiye Milli Komitesinden yaptığı açıklamada ise şu bilgiler yer aldı:
''UNESCO Dünya Mirası Komitesi Genişletilmiş 45. Oturumunda görüşülen Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı miras alanımızın Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesine kaydedilmesi yönündeki öneri Umman, Mısır, Katar, Nijerya, Rusya Federasyonu, Güney Afrika, Japonya, Hindistan, Meksika, Saint Vincent ve Grenadinler, Arjantin, Mali, Zambiya, Tayland, Suudi Arabistan ve Etiyopya’nın değişiklik önerisi doğrultusunda kabul edilmemiştir.''
Anlaşılan o ki; Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçelerinin 'Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesi'ne girmemesi için bir şans verildi. UNESCO kararı bir yıl erteledi.
Surlarla ilgili Türkiye'nin önünde bir yıllık süre var. Bu bir yıl içerisinde Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, UNESCO'nun belirlediği kriterlere uygun hale getirilebilecek mi?
UNESCO raporunda belirtilen olumsuzluklar bir yıl içerisinde giderilmezse, surlar ve Hevsel'in bu kez ''Tehlike Altındaki Dünya Kültür Mirası Listesi'' girmesi kaçınılmaz olur.