Genellikle Çin'in kuzey kesimlerinde yaşayan ve ''göçmen sıçan'' olarak da bilinen kahverengi sıçanın (Rattus norvegicus) Antarktika hariç tüm kıtalarda sahil kentlerine kargo gemileriyle yayılmış durumda olduğu belirtildi.
Diyarbakır Dicle Üniversitesi yerleşkesindeki gölette görüntülenen bu sıçan türünün, Prof. Dr. Mustafa Sözen'in açıklamalarına göre, şehre tahıl yüklü kamyonlarla ulaşmış olabileceği ifade edildi.
ÇİN-DİYARBAKIR YOLCULUĞU
Prof. Dr. Sözen, bu sıçanların, yayılma yetenekleriyle dünyadaki en geniş alana yayılmış kemirici türü olduğunu belirterek, '' Diyarbakır'a ise sebze, meyve veya tahıl yüklü kamyonlarla ulaşmış olabilirler'' dedi.
HIZLI ÜREME VE YAYILMA TEHLİKESİ
Göçmen sıçanların hızlı üreme yeteneklerinin, büyük bir tehdit oluşturduğu bildirildi.
Sıçanların ulaştıkları yerlerde hızla çoğaldıklarını ve yayıldıklarını bildiren Prof. Dr. Sözen, yılın her dönemi üreyebildiklerini uyarısında bulundu.
Bir dişi sıçanın, her seferinde ortalama 8 yavru doğurabildiklerini ve yavruların 3-4 ayda üreme olgunluğuna erişebildiklerini anlatan Prof. Dr. Sözen, şöyle dedi:
''Kısa hamilelik süresi sayesinde bir dişi yılda 7-8 kez doğum yapabiliyor. Grup halinde yaşayan bu türün yavrularına tüm yetişkinler bakıyor ve koruyor. Koku alma duyuları çok gelişmiş olan bu sıçanlar, besinlerini bulmada ve hatta diğer sıçanların kendi gruplarından olup olmadığını anlamada bu yeteneklerini kullanıyorlar.''
Prof. Dr. Sözen, Diyarbakır'daki sıçan popülasyonunun incelenmesi ve izlenmesinin önemli olduğunu vurguladı.