DİYARBAKIR

Diyarbakır’da, 200 bin engelli var, daire başkanlığı kuruldu

Diyarbakır’da DEM parti tarafından düzenlenen çalıştayda, Yerel Yönetimlerde Engelli Politikaları ve Uygulamaları masaya yatırıldı.

Abone Ol

Diyarbakır’da DEM parti tarafından düzenlenen çalıştayda, Yerel Yönetimlerde Engelli Politikaları ve Uygulamaları masaya yatırıldı. 

Diyarbakır’da bir otelde gerçekleştirilen çalıştaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Doğan Hatun, Van Büyükşehir Belediyesi eş Başkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal, DEM Parti Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi, bazı ilçe belediye başkanları, Türkiye’nın değişik bölgelerinde STK’ların engelli komisyon temsilcileri, engelli dernek temsilcileri ve aktivistler katıldı. 

“ENGELLİ BİREYLERE POZİTİF BİR AYRIMCILIK YAPACAĞIZ”

Katılım yoğun olduğu çalıştayda ilk konuşmayı yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Diyarbakır da dahil olmak üzere ülkenin bir bütünü maalesef ki engellilere yönelik yeteri kadar kamu hizmetini gerçekleştirmediğini söyledi. Belediyenin kamu bütçesini sağlarken toplumdaki herkesi 'amasız' hesaplayarak hareket etmek istediklerini söyleyen Doğan, “Hiçbir insanı ayırt etmeksizin, sağlamcılığı reddeden ve demokratik bir bütçeyle karşılık veriyoruz. Bu anlamda yerel yönetimlerin sunduğu hizmetlerde eşit bir bütçe sunuyoruz. Burada bunun sözünü veriyorum, belediyenin bütçesini herkese eşit bir şekilde ayıracağız. Şartlar ve koşullar eşitlenene kadar engelli bireylere pozitif bir ayrımcılık yapacağız" dedi.

“DİYARBAKIR’DA, 200 BİN ENGELLİ VAR”

Eş Başkan Hatun, Diyarbakır'da 200 bine yakın engelli bireylerin olduğunu, kayyımlar olmadan önce de partilerinin perspektifi doğrultusunda bu alanda emek sarf eden arkadaşları olduğunu söyledi.  Dolayısıyla ciddi bir deneyim ve bilinç elde ettiklerini, seçimler sürecinde de açıkladıkları beyannameleri doğrultusunda belki yeteri kadar hizmet sunamadıklarını söyleyen Hatun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“3 BÜYÜKŞEHİRDE ENGELLİ DAİRE BAŞKANI KURDUK”

“Bu konuda kesinlikle kararlıyız. Bizim belediyelerde Engelli Daire Başkanlığı'na ihtiyacımız vardı. Engelli bireylere yönelik tüm çalışmaları koordine edecek bir birime ihtiyacımız vardı ve Engelli Daire Başkanlığı'nı Diyarbakır, Van ve Mardin Belediyelerimizde kurduk. Seçimde verdiğimiz sözü tuttuk. Kayyımlar nedeniyle 8 yıllık bir tahribat var. Bu tahribat sadece ekonomik değil, aynı zamanda insan zihni bile tahribata uğramış. Bizler çalışmalarımızla bunları aşmaya çalışıyoruz. Kurum niteliğini yitirmiş, birimlerimizi kurum haline getirmeye çalışıyoruz. Geçmiş çalışmaların bir bütünü çürüme haline gelmiş. En büyük gücümüz insan kaynağıdır. İnsan bakış açısı kentte bir şeyler üretir. Para tek başına üretmez. Her sokakta, herkesin özgürce adım ataması için büyük çalışmalar yapacağız. Bu çalıştay da bizler için bir adımdır."

“ENGELLİLER GÜNÜ, MASKELİ BALO GİBİ KUTLANDI”

DEM Parti Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi ise, Engelliler için çığır açıcı çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü geçirdik. Maskeli bir balo, herkesin güzel maskeyi taktığı ve engelli kelimesinin takla attığı bir gün oldu. 3 Aralık anlamını yitiren ve çözüm üretmeyen bir güne dönüştü. Peki bir neden bu çalıştayımızı 14-15 Aralık'ta gerçekleştiriyoruz” dedi.

“EYLEME DÖNMEYEN BİR SÖZÜN HÜKMÜ YOKTUR”

Çelebi, şu anda İnsan Hakları Haftası kutlandığını ifade ederek, “Tam da bu konu hakları konusu. Eyleme dönmeyen bir sözün hükmü yok. DEM Parti olarak, manifestomuzda ayrımcı tabirler yok.  En çığır açıcı çalışmalar yaptık bu konuda. Parti olarak eğer bizler de bu sözü eyleme geçirmezsek bizlere inanmayın. Buradaki bu toplantımızın amacı da sözü eylemek geçirmektir. Hep birlikte konuşup çözüm aramak için buradayız. Seçim beyannamemizi hazırlarken, şunu söylemiştik, engelli daire başkanlıklarını kuracağız. Hatta bir engelli bakanlığını da kuracağımızı dillendirmiştik. Ve bizden sonra başka bir parti de bunu dile getirdi" diye konuştu.

Diyarbakır’da düzenlenen bir çok çok sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile engelli dernek ve aktivistlerin katıldığı Çalıştay 2 gün sürecek.