Diyarbakır’da, TMMOB tarafından düzenlenen 3 dilli, “Tarihi Kentler Sempozyumu”na, 10 yıl aradan sonra Dicle Üniversitesi ilk kez destek veren kurumlar arasında yer aldı.
Diyarbakır, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen, “7. Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumu’”na ev sahipliği yapacak. Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde yapılacak sempozyum ile, tarihi yapıları önceleyen ve tarihi mirasın korunması ve gelecek nesillere ulaştırılmasını hedefleniyor.
SEMPOZYUM 3 DİLLİ OLACAK
Diyarbakır tarihi Sur ilçesindeki Surp Gıragos Ermeni Kilisesinde başlayacak olan sempozyumda, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olmak üzere üç dilli olarak sunumların gerçekleştirileceği belirtildi. Açılış programından sonra etkinlik, 27-28 Eylül tarihleri arasında Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde akademik tartışma ve aktarımlarla sürecek.
Program kapsamında tarihi yapıların güçlendirilmesi, yapı sağlığı izleme yöntemleri, deprem performans analizleri, malzeme kullanımları, mevzuat ve korumacılık ilkeleri ile restorasyon uygulamaları gibi konular masaya yatırılacak.
DİCLE ÜNİVİRSETİSE 10 YIL SONRA BELEDİYE İLE AYNI ETKİNLİKTE
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin de desteklediği etkinlikte Dicle Üniversitesi de 10 yıl sonra ilk kez Belediyenin desteklediği bir etkinlikte destekleyen kurumlar arasında yerini aldı. Dicle Üniversitesinin tutuklanıp görevden alınan eski Rektörü Ayşegül Jale Saraç döneminden beri Belediye ile hiç bir etkinliğe katılmıyorlardı.
Sempozyumda, 16 ülkeden akademik katılımcıyı ile 129 bildiri yazarını buluşturacak. Konuk katılımcılar, sempozyumda tarihi yapıların yapı sağlığı, deprem performansı, yapısal analiz ve güçlendirme yöntemleri, zemin kaynaklı hasarlar ve müdahale stratejileri gibi kritik konularda derinlemesine tartışmalar gerçekleştirecek.
TARİHİ YAPILAR İÇİN YOL HARİTASI OLUŞTURULACAK
Tarihi yapıların korunması ve geleceğe aktarılması konusunda önemli bir tartışma ve bilgi paylaşımı fırsatını sunacak program, ilgi duyan tüm kişilere da açık olacak. Sempozyum, Diyarbakır’daki tarihin kalbi olan Sur ilçesindeki tarihi yapılar ile kent genelindeki tarihi yapıların geleceği için bir yol haritası oluşturacak.