Diyarbakır tarihi Sur ilçesinde 457 yıl önce yapılan ve Mısır ile Şam’daki tarihi hamamlarla yarışan Paşa Hamamı, iki yıldır sanat galerisi olarak hizmet veriyor.
KÜLTÜR YOLU FESTİVALİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesindeki Yenikapı sokakta Surp Giragos Ermeni Kilisesinin hemen arkasında bulunan Paşa Hamamı, 2 yıldır sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapıyor. Diyarbakır’da Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği Kültür Yolu Festivalinde kültür ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan Paşa Hamımı, ziyaretçilerin gezerken büyülendiği bir mimari yapıya sahiptir.
457 YILLIK PAŞA HAMAMININ MİMARİSİ
Diyarbakır’da, 457 yıldır ayakta olan Paşa Hamamının mimarisi incelendiğinde, Kuzey-güney istikametinde uzanan hamam, haçvari dört eyvanlı ve köşe hücreli bir plana sahiptir. Kubbesi sekizgen bir kasnak üzerine oturtulmuştur ve kubbeye geçiş pandaliflerle sağlanmıştır. Hamama güney yönde yoğun işlevi olan sokaktan (erkekler için) ve daha dar olan batı yönde (kadınlar için) olmak üzere iki kapı ile girilmektedir ve güneyde sokaktan sivri kemerli taçkapıdan bir avluya girilir. Avlunun kuzeyinde, sivri kemerli kapı soğukluk bölümüne geçişi sağlar. Soğukluğun giriş kapısının iki tarafında, sivri kemer açıklık içinde düz lentolu pencere ise Diyarbakır hamamlarında sadece Paşa Hamamı'nda bulunmaktadır. Ilıklığa giriş kapısı, soğukluğun kuzeyinde giriş kapısının aksındadır. Sıcaklık, dört eyvan ve dört halvetli haçvari planlıdır ve sıcaklık sofasının ortasında, sekizgen göbektaşı bulunmaktadır.