Eyüp Kaçar

Diyarbakır'da, bilinen 4 ayaklı minareden başka 5 ayaklı bir minare de bulunuyordu.

Yaklaşık 9 bin yıldır yaşamın kesintiye uğramadan devam ettiği dünyadaki ender kentlerden biri olan kadim kent Diyarbakır'da günümüzde Muallak Sokak olarak bilinen yerde bir zamanlar 5 ayaklı bir minare de yer alıyordu.

Cemal Yılmaz Mahallesi Muallâk Sokak'ta Deva Hamamı karşısındaki sokakta 1540 yılında yaptırıldığı belirlenen bir cami bulunuyordu. Bu caminin de Dört Ayaklı Minareye benzer beş ayak üzerinde inşa edilen bir minmaresinin olduğu kayıtlarda yer alıyor.

MUALLAK CAMİİ

Caminin adı Mahalle-i Mescid-i Muallak olarak geçer. Muallak adı da minarenin beş ayak üzerine oturuşundan dolayı sanki havada asılıymış gibi görünmesinden yani ‘’muallakta’’ olmasından gelir.

Sokağın da ''muallak'' adını camiden aldığı belirtiliyor.

Günümüzde sokakta ne minareye ne de sokağın girişindeki mukarnasa dair bir iz kalmadı. 1881 yılında Le Tour De Monde dergisinde yayınlanan bir gravürde minarenin hala ayakta olduğu, Muallak Sokağın girişinde de zarif bir mukarnasın yer aldığı görülüyor.

DÖRT AYAKLI MİNAREYE BENZİYORDU

Tarihi Sur İlöçesi Fatihpaşa Mahallesi Yenikapı Sokak'ta bulunan ve 1500 yılında yaptırılab 25 metre uzunluğundaki 4 ayaklı minare dört İslam mezhebini simgelediği söylenir. Bir inanışa göre yedi defa sütunların altından geçenin dileği kabul edilirmiş.

MUKARNAS NEDİR?

mukarnas

Mukarnes olarak da adlandırılan mukarnas, geometrik bir bezeme çeşididir. Arapça, Farsça ve Osmanlıca sözlüklerdeki anlamı; ''kademeli çıkıntıları olan basamaklı çatma tavan; kubbe; bir başlık türü; rengarenk alacalı işleme'' demektir.
(Kaynak: DKVD
 

Editör: NAZMİ KAHRAMAN