Diyarbakır'ın Bağlar eski Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu'nun son 5 yılda edindiği mal varlıkları mercek altına alınacak.
Sözcü Gazetesi'nden Özgür Cebe'nin haberine göre, AKP'li eski başkanının yolsuzluk iddialarıyla ilgili MASAK’tan rapor istendi. Yolsuzluk iddialarının 6 müfettiş tarafından inceleneceği bildirildi.
Bir müteahhitten 5.5 milyon lira rüşvet aldığı iddiasıyla yargılanan Diyarbakır’ın Bağlar İlçesinin eski AKP’li belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu, hakkındaki adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı yetersiz görülerek 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce geçen hafta tutuklandı.
Tutuklama kararı üzerine Beyoğlu hakkındaki koruma kararı da kaldırıldı.
Duruşmaya korumalarıyla geldiği için tepki çeken Beyoğlu'nun, 2 polis koruması, yaşanan
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü'ne geri çekildi.
SON 5 YILLIK MAL VARLIĞI İNCELENECEK
Bir süre önce Nöbetçi Sulh Ceza Sorgu Hakimliği'nden alınan arama ve el koyma kararıyla evine düzenlenen baskında 6 milyon lira değerinde altın, dolar, euro ve TL adli emanete alınırken, Hüseyin Beyoğlu, eşi, çocukları, baldızı ve akrabalarıyla ilgili başlatılan soruşturmada savcılık MASAK’tan kapsamlı bir rapor istedi.
Soruşturmayı yürüten aklama bürosu savcılığı, İçişleri Bakanlığı'nın tespit ettiği usulsüzlüklerle ilgili raporunu Mali Suçları Araştırma Kurulu’na gönderdi.
Savcılık, Beyoğlu’nun belediye başkanı görevine gelmesiyle birlikte usul ve yasa gereği zorunlu olan mal beyanında bulunduğu, ancak geriye dönük son 5 yıl içindeki gerek kendisi, gerekse aile bireyleri ve yakın akraba çevresi adına kayıtlı taşınmaz ve gayrı menkullerle ilgili tapu kayıtları incelendiğinde olağan dışı bir artış olduğuna dikkat çekildi.
İMAMLIK MAAŞI VE SÜRÜCÜ KURSU ORTAKLIĞI
Beyoğlu’nun belediye başkanlığı öncesinde malulen emekli olduğu imamlık maaşı ve bir sürücü kursuna ortaklığı haricinde herhangi bir geliri olmadığı belirtilerek, belediye başkanlığı görevine geldikten sonra başkanlık maaşı da dikkate alındığında, bu maaş ile sahip olduğu malvarlığını elde etmesinin mümkün olmadığı ifade edildi.
Raporda, gelir-gider arasındaki dengesizlik nedeniyle kendisi ve aile bireylerinin sahip olduğu taşınmazlara sahip olmasının hayatın olağan akışıyla bağdaşmadığı belirtildi.
MAL VARLIĞI HAZİNEYE DEVREDİLEBİLİR
Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki MASAK’ta görevli hesap uzmanı bilirkişiler Beyoğlu’nun sahip olduğu mal varlığının suçtan elde edilen gelirle aklandığı yönünde bir tespitte bulunursa, adına kayıtlı özellikle de son 5 yılda sahip olduğu tüm taşınmaz mal varlıklarının Hazine’ye devrolacağı öğrenildi.
PASAPORTLARI İPTAL EDİLDİ
Diyarbakır'da 15 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan Hüseyin Beyoğlu’nun 31 Mart’ta belediye başkanlığı görevinin sona ermesinden sonra yurtdışına kaçabileceği ihtimali nedeniyle kendisi ve aile bireylerinin tüm Yeşil pasaportları iptal edilmiş ve tüm havalimanları ve kara hudut kapılarına bildirim yapılmıştı.