Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan ve binlerce kişiye istihdam sağlayan Ergani Bakır T.A.Ş., gurur kaynağı bir fabrika olarak faaliyetlerine başlamıştı. Alman ve İsviçreli uzmanların da görev aldığı tesislerde, işçilere konut, hastane ve hatta okul bile inşa edildi.
YAPIMI 14 YIL GECİKTİ
Ergani bakır ile ilgili arşiv kayıtlarında yer alan bilgilere göre, fabrikanın inşası, demiryolu hattının gecikmesi nedeniyle tam 14 yıl sürdü. 1939'da üretime başlayan fabrika, Etibank'ın kontrolüne geçse de özelleştirme rüzgarına kapılmaktan kurtulamadı.
Ergani Bakır İşletmesi 1995 yılında yapılan özelleştirmeyle 10 yıllığına Ber-Oner Madencilik Şirketine satılmıştır. 10 yıllık süreçte sadece flotasyon tesisi kullanılmış elde edilen cevher işlenmeden iç ve dış piyasaya satıldı.
FABRİKA ÇIKAN YANGIN
Ber-Oner Madencilik'in işletme hakkının 2005 yılında sona erdiği gün, flotasyon tesislerinde yangın çıktı. O tarihlerde yaklaşık 1.5 milyon TL'lik zararın meydana geldiği yangının nedeni ise belirlenemedi.
Yangının kaza sonucu mu yoksa kasıtlı mı olduğu halen tartışma konusu olmaya devam ediyor.
ETİ GÜMÜŞ DE ÇARE OLMADI
Ergani Bakır İşletmesi Tesisleri, 2007 yılında yapılan ihale ile 22,6 milyon TL bedelle Eti Gümüş A.Ş.'ye mülkiyet hakkıyla verildi.
Ergani Bakır T.A.Ş, 2007 yılında Eti Gümüş A.Ş.'ye satılarak eski günlerine dönmek için bir şans daha yakaladı. Ancak, bunda da geçmişin ihtişamlı günleri yakalanamadı.